S&P’s: Εκτεθειμένη η Κύπρος στην ελληνική οικονομία

Άρθρο του αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Benjamin Young, στο πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η έκθεση της Κύπρου στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους.

Το άρθρο, εξετάζοντας μερικά σενάρια με «τεστ κοπώσεως» για την Κύπρο, αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής τους στο ελληνικό εθνικό και τραπεζικό χρέος και επίσης μέσω των δανειοδοτικών χαρτοφυλακίων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, το σύνολο της έκθεσης στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 30,5 δισ. ευρώ ή 168% του ΑΕΠ της Κύπρου και προσθέτει πως το συνολικό κόστος υποστήριξης του χρηματοοικονομικού τομέα για την κυπριακή Κυβέρνηση σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων και με βάση τη χρονικότητα και τη δριμύτητα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, θα ήταν μεταξύ 1,3 δισ και 2,0 δισ ευρώ, δηλαδή 6% - 10% του κυπριακού ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων σεναρίων ο κ. Young εξετάζει τη χρηματοδοτική δομή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ καταθέσεων του εξωτερικού και τιμών πετρελαίων.

«Όταν οι τιμές πετρελαίου είναι ψηλές, τα επίπεδα των καταθέσεων από το εξωτερικό αυξάνονται», αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor's. Εκφράζει περαιτέρω την άποψη ότι αυτή η σύνδεση συμβαίνει μέσω θυγατρικών εταιρειών με επιχειρησιακά ενδιαφέροντα στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τη βιομηχανία εξαγωγών μετάλλων και τις διάφορες στρατηγικές που ακολουθούν έτσι ώστε να μειωθούν τα φορολογικά τους έξοδα.
Πηγή: skai.gr