Ξαφά: Δεν είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή και μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης, αλλά δεν τη θεωρώ απαραίτητη υπογράμμισε η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρόσωπα και απόψεις».

Η έξοδος από το κοινό νόμισμα αποτελεί πολιτική και οικονομική αυτοκτονία πρόσθεσε η κ. Ξαφά. «Αν υιοθετήσουμε τη δραχμή δεν θα γίνει τίποτε άλλο από το να εκτιναχθεί το χρέος ακόμη πιο ψηλά» επισήμανε.

«Το μνημόνιο για το 2009 κάνει λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 8,5%, πρέπει να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5,5% η οικονομική προσαρμογή είναι κολοσσιαία αλλά όχι αδύνατη» ανέφερε.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση πρέπει να συλλέξει τους φόρους που έχει επιβάλει, όχι να επιβάλει νέους και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. «Θα βοηθούσε πολύ η ανάπτυξη. Η υψηλή φορολογία διώχνει τις επενδύσεις» τόνισε.

«Να στραφούμε για την ενίσχυση της ανάπτυξης από την κατανάλωση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Όταν γίνεται η κατανάλωση με δανεικά δεν είναι διατηρήσιμη» δήλωσε.

Η κ. Ξαφά εκτίμησε ότι από το 2012 και μετά θα μπορούσαμε ως χώρα να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ τόνισε ότι το ευρώ είναι επωφελές και ότι ο ανταγωνισμός είναι θετικός.
Πηγή: skai.gr