Αύξηση των εξαγωγών το 2010

Οι παγκόσμιες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,5% πέρσι, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1950, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την παγκόσμια ύφεση, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Το διασυνοριακό εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2011, ο ΠΟΕ ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του. Με βάση μια αύξηση 3,1 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε όλο τον κόσμο, προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 6,5% φέτος, ελαφρώς πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο του 6% μεταξύ 1990 και 2008.

Όμως, η αβεβαιότητα σχετικά με τους οικονομικούς μετασεισμούς του σεισμού της Ιαπωνίας και των επιπτώσεων της πολιτικής αναταραχής στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή, πρόκειται να προσθέσει ένα μέτρο αβεβαιότητας στις προβλέψεις.

Ο επικεφαλής του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμύ δήλωσε πως το εμπόριο βοήθησε την παγκόσμια οικονομία να βγει σώα από την ύφεση του 2009, όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12%.

Προειδοποίησε ότι πολλές πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν ακόμη τις επιπτώσεις της ύφεσης. "Η υψηλή ανεργία στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η απότομη σύσφιξη στην Ευρώπη θα συνεχίσει να τροφοδοτεί προστατευτικές πιέσεις", είπε. Τα σχόλιά του έρχονται τη στιγμή που οι προοπτικές φαίνονται αμυδρές για μια παγκόσμια εμπορική συμφωνία που θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση εμπορίου του Γύρου της Ντόχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τις εξαγωγές να αυξάνονται 15,4% το 2010, μετά από μια πτώση 14% το προηγούμενο έτος.

Η Ιαπωνία, επίσης, επιστρέφει στα επίπεδα προ της κρίσης, με αύξηση 27,5% των εξαγωγών, αντί για την απότομη πτώση 24,8% το 2009.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, είδε αύξηση 28,4% το 2010, εύκολα αντισταθμίζοντας μια απώλεια 10,5% πριν από ένα χρόνο.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υστέρησαν, επιτυγχάνοντας αύξηση μόλις 11,4% μετά από μια πτώση 14,5% το 2009.
Πηγή: skai.gr