Μπαρόζο: Περιμέναμε περισσότερα από το ταμείο στήριξης

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να είναι πιο φιλόδοξες στο πρόγραμμά τους για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου στήριξης, εφοδιάζοντάς το με περισσότερα εργαλεία για να βοηθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλες χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν σας κρύβω ότι η Επιτροπή θα ήθελε να προχωρήσει περισσότερο σε πολλούς τομείς της οικονομικής διακυβέρνησης και, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νέο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, θα θέλαμε για παράδειγμα περισσότερη ευελιξία», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα παραμένει «σημαντικό» για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

Η Επιτροπή είχε ζητήσει κατά τις διαπραγματεύσεις να διαθέτει ο μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χωρών της νομισματικής ένωσης, ο οποίος θα αντικαταστήσει στα μέσα του 2013 το σημερινό προσωρινό ταμείο αρωγής, ένα μεγαλύτερο φάσμα εργαλείων παρέμβασης.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούσαν για παράδειγμα να μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος στη λεγόμενη δευτερεύουσα αγορά, εκεί όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων μεταξύ των επενδυτών μετά την έκδοσή τους, ώστε να ανακουφισθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι σήμερα η μόνη που το κάνει.

Η Επιτροπή ήθελε επίσης ο μηχανισμός να μπορεί να χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί τα δάνεια αυτά να συμπεριλαμβάνονται σε ένα μεγάλο σχέδιο «διάσωσης».

Αυτά τα δύο σημεία δεν υιοθετήθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο μηχανισμός, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί δάνεια ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορεί μόνο να αγοράζει δημόσιο χρέος στην «πρωτογενή» αγορά, δηλαδή τη στιγμή της έκδοσης από τα κράτη, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Τα φιλελεύθερα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασαν επιφυλάξεις αναφορικά με τη δυνατότητα των δύο ταμείων στήριξης να ανταποκριθούν στις κρίσεις του χρέους στην ευρωζώνη.

«Δεν μπορούν να λειτουργήσουν επειδή κυριαρχεί ο κανόνας της ομοφωνίας» για την αποδέσμευση δανείων, «πράγμα που σημαίνει ότι η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της θα είναι όμηρος των ευρωσκεπτικιστικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», σχολίασε ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ.

Πέραν αυτού, ο Φέρχοφστατ επισήμανε ότι οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών εξακολουθούν να μην είναι αρκετά αυστηροί και ότι η κρίση των τραπεζών στην Ευρώπη δεν έχει διευθετηθεί επειδή οι τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους τεράστιες ποσότητες ομολόγων που έχουν εκδοθεί από χώρες με εύθραυστες οικονομίες, «οι αξιολογήσεις των οποίων μειώνονται καθημερινά».
Πηγή: skai.gr