Κλείσιμο

ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει το χρέος της

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει με σαφή τρόπο την πρόθεσή της να τηρήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της. Και αυτό είναι μία σημαντική δέσμευση από μέρους της".

Αυτήν την απάντηση έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Κάρολιν Άτκινσον σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Ουάσινγκτον αναφορικά με τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείσα αν είναι άδικες οι επιθέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία από τις συνεχείς υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, η κ. Άτκινσον δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποφάσεις και τις δράσεις αυτών των οίκων, αλλά πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της χώρας μας το προγράμματος στήριξης στοχεύει "στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν δημοσιονομική σταθερότητα, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ούτως ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει μελλοντικά το χρέος της".

Χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι θα είναι συνεπής ως προς τις πλήρεις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της" και υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι το πρόγραμμα στήριξης που υλοποιείται αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που είναι αναγκαίες για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα το χρέος της.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη δράση των οίκων αξιολόγησης, το ΔΝΤ με έκθεσή του που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα επισήμανε τις συστημικές συνέπειες που επιφέρουν οι αποφάσεις υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρεια, δημιουργώντας γενικότερο αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Στελέχη του ΔΝΤ τονίζουν επίσης ότι η προσοχή της Ελλάδας δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται από αυτές τις αξιολογήσεις, όσο η χώρα βρίσκεται υπό την προστασία του μηχανισμού στήριξης, αλλά αυτό που πρέπει να την απασχολεί είναι οι υποβαθμίσεις αυτές να μη σημάνουν περαιτέρω υποβαθμίσεις ελληνικών τραπεζών, γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας παρά τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Κατά τ' άλλα η κ. Άτκινσον χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ενώ αναφερόμενη στην περίπτωση της Πορτογαλίας είπε ότι πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση και ότι μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΔΝΤ για ένα νέο πακέτο στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας, μετά την περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Πηγή: skai.gr