Κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνουν οι FT

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβού

Εκτενή αναφορά στο κίνημα «Δεν Πληρώνω» κάνουν σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης η έλλειψη συναίνεσης στο πολιτικό τοπίο, οι συχνές ενδοκυβερνητικές κόντρες και οι υπαναχωρήσεις στο νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Όλα αυτά ερμηνεύονται ως ένδειξη «κόπωσης από τις μεταρρυθμίσεις», σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι το κίνημα «Δεν Πληρώνω» έχει μετατραπεί από μία στιγμιαία διαμαρτυρία των κατοίκων των Αφιδνών σε «πανεθνικό κίνημα κατά της λιτότητας». Η αυξανόμενη εναντίωση στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα προκαλεί πάντως ανησυχία στους Ευρωπαίους εταίρους, σχολιάζει η εφημερίδα.

Φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου του κινήματος που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι μόνο λίγοι από τους διαμαρτυρόμενους στα διόδια έχουν κληθεί να πληρώσουν πρόστιμο, καθώς και ότι η επόμενη κίνηση των διαμαρτυρόμενων πολιτών θα είναι να σκίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν.

Η ανταποκρίτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτει ότι αυτή η εντεινόμενη «κόπωση» από τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα επηρεάζει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζεται, δεν έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης στα μέτρα που ζητά η τρόικα, ενώ την ίδια ώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές εισάγονται τελικά με καθυστερήσεις ή υποχωρήσεις στα αιτήματα ομάδων συμφερόντων. Σημειώνεται ότι συχνές είναι οι αναφορές σε αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών για μεταρρυθμίσεις-κλειδιά.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εγκρίθηκε με τροποποιήσεις που επιτρέπουν σε φαρμακοποιούς και δικηγόρους να διατηρήσουν προνόμια αντίθετα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ σχολιάζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι απογοητευτική, καθώς το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για το οποίο όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί καταλλήλως.

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στην παραίτηση του Δημήτρη Γεωργακόπουλου από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο κ. Γεωργακόπουλος δεν κατάφερε να επαναλάβει την εντυπωσιακή επίδοση στη συλλογή φορολογικών εσόδων που είχε επιδείξει από την ίδια θέση επί ΠΑΣΟΚ πριν την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μεγάλη διαφορά από τους στόχους για τα έσοδα και η φοροδιαφυγή ήταν από τους βασικούς λόγους για την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης.
Πηγή: skai.gr