Γερουλάνος: Καθοριστικός ο Μάρτιος για την τουριστική κίνηση

Καθοριστικό χαρακτήρισε το Μάρτιο για την τουριστική κίνηση των επόμενων μηνών και του καλοκαιριού ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος από το Λονδίνο το οποίο επισκέφθηκε.

Όπως, σημείωσε αρχίζει ο κύριος όγκος των κρατήσεων από τις δύο μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, τη Βρετανία και την Γερμανία και για το λόγο αυτό είχε στο Λονδίνο επαφές με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, ενώ θα ταξιδέψει και στο Βερολίνο για την τουριστική έκθεση ΙΒΤ.

Στις επαφές που είχε στο Λονδίνο, οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες ζήτησαν στενότερη συνεργασία με τον ΕΟΤ, ώστε να αναπτυχθούν νέα τουριστικά προϊόντα και νέοι προορισμοί στην Ελλάδα για τους Βρετανούς. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της καλύτερης εκπαίδευσης των Ελλήνων ξενοδόχων για την αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρουν οι διαδικτυακές κρατήσεις.

Στην ενημέρωση των Ελλήνων ανταποκριτών ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι παρά την περσινή «τέλεια καταιγίδα» (ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία, κλείσιμο βρετανικών τουριστικών γραφείων με συνδέσεις στην Ελλάδα, αρνητική δημοσιότητα στη Γερμανία, επεισόδια στην Αθήνα), οι αφίξεις για το 2010 σημείωσαν τελικά οριακή αύξηση 0,1%, αν και τα πραγματικά έσοδα μειώθηκαν κατά 6%. Για φέτος οι ενδείξεις είναι θετικές, αλλά ο υπουργός απέφυγε να κάνει προβλέψεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με δράσεις όπως το Athens Every Week και το Σταυροδρόμι Πολιτισμών. Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνουν απότομες κινήσεις όπως στο παρελθόν και ότι η πίεση της κοινής γνώμης είναι εντονότερη από την πολιτική πίεση.

Αποκάλυψε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην πολιτιστική πτυχή της Ολυμπιάδας του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι ενόψει των Αγώνων του 2012 σχεδιάζεται η αναβάθμιση της παρουσίας του ΕΟΤ στη βρετανική πρωτεύουσα με τη μετατροπή των γραφείων του σε ένα «Σπίτι της Ελλάδας» στην καρδιά της πόλης.

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κυρίως του γηπέδου τάε κβο ντο, για τη μετατροπή του οποίου σε συνεδριακό κέντρο έχει ήδη ξεκινήσει η δημοπρασία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο