Κομισιόν: Ανοδική αναθεώρηση για ανάπτυξη - πληθωρισμό

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2011 σε Ευρωζώνη και Ε.Ε, προχώρησε η Κομισιόν, την στιγμή που η Ελλάδα διανύει περίοδο βαθιάς ύφεσης.

Προβλέπει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη της τάξης του 1,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης 1,5% και σε επίπεδο Ε.Ε, ανάπτυξη 1,8% έναντι αρχικής εκτίμησης 1,7%.

Αντίστοιχα, αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον οποίο εκτιμά στο 2,2%, έναντι 1,8 που προέβλεπε αρχικά.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε απροσδόκητη μείωση της ανεργίας σε επίπεδο Ε.Ε. Υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 9,9%, από 10% που ήταν τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις της "Κομισιόν", με βάση τις επιδόσεις των μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης, που αντιστοιχούν σε περίπου 80% της οικονομικής δραστηριότητας των 17 κρατών μελών της ζώνης αυτής.

«Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει έδαφος το 2011», αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία βασίζεται στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επτά μεγαλύτερες, από πλευράς οικονομικού μεγέθους, χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Μ. Βρετανία).

Πάντως, παρά τις αναμεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, επισημαίνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας στην ΕΕ παραμένει και ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη.

Δηλώσεις Όλι Ρεν

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, επιβραδύνθηκε», κάτι το οποίο, όπως είπε ο Επίτροπος, ήταν αναμενόμενο, λόγω της άρσης των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2011, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος τόσο στην ΕΕ, όσο και στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις της για το 2011 είναι περισσότερο αισιόδοξες σε σύγκριση με αυτές που δημοσιοποίησε το προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η ανάκαμψη στην ΕΕ ενισχύεται κυρίως από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει ισχυρό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ παρουσιάζουν σημαντικές ανισότητες.

Αναφερόμενος στα spread ο Όλι Ρεν είπε ότι "είναι λογικό να αναμένεται πτώση των spread των χωρών του ευρώ εντός του 2011". Άφησε επίσης να εννοηθεί, ερωτηθείς για την Ιρλανδία, ότι το θέμα των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.

Αναφορικά με το σε ποια επίπεδα εκτιμά η Επιτροπή ότι θα κινηθούν το 2011 οι τιμές του πετρελαίου προσδιόρισε τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή: skai.gr