Ελληνικό... Fast Track

Την ένταξη του Ελληνικού στην διαδικασία του Fast Track αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) σε συνεδρίαση την Παρασκευή, στην οποία συζητήθηκε και ο προγραμματισμός δράσης για άλλες, δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος προήδρευσε της επιτροπής είπε ότι είναι ένα «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης» ενώ επεσήμανε τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης.

Προσδιόρισε τρεις θετικές παραμέτρους, όπως η δημιουργία κλίματος επενδύσεων, η ύπαρξη κεντρικού μερίσματος για τους κατοίκους της Αττικής και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ανέφερε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και έχει, επιπλέον, τρία χαρακτηριστικά:

- Διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό.

- Έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα.

- «Ελπίζουμε» να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης, (ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, τις χρήσεις γης, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κλπ.).

Βάση της ελληνικής πρότασης, θα είναι το σχέδιο Ασεμπίγιο που μεταξύ άλλων προβλέπει ερευνητικές και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, εκθεσιακά, τεχνολογικά, συνεδρικά και εμπορικά κέντρα και άλλα.

Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης της ΔΕΣΕ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής, ανά τομείς επενδυτικής δραστηριότητας, τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν και πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση το γενικό συμφέρον και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Είπε ακόμη ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει
και επενδύσεις του νόμου για το Fast Track, αλλά όχι μόνο αυτές.

Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Π. Ρήγας.

Πηγή: skai.gr