ΕΣΕΕ: Έντονες αντιδράσεις για το φορολογικό ν/σ

«Το φορολογικό νομοσχέδιο κάνει δώρα σε λίγους και δοκιμάζει τα όρια της αντοχής των πολλών» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης εκτιμώντας παράλληλα ότι το προσχέδιο νόμου για το φορολογικό καταδεικνύει τις παλινδρομήσεις του υπουργείου Οικονομικών και την τακτική «ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω που επέλεξε για να διαχειριστεί την πέμπτη κατά σειρά φορολογική ανατροπή σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους».

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε ο κ. Κορκίδης, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο καθώς οι ρυθμίσεις που προωθούνται, όπως σημειώνει, δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. ''Αντίθετα διαμορφώνει ένα πλαίσιο τιμωρίας με ενέχυρο την ελευθερία των φορολογούμενων, ενώ δημιουργεί νέες γκρίζες ζώνες στους ελέγχους».

Η αποτίμηση των εμπόρων για το μέχρι σήμερα κείμενο είναι αρνητική. Συγκεκριμένα, προσθέτει ο κ. Κορκίδης, «διατηρείται - ενδεχομένως και επιδεινώνεται - η πολυπλοκότητα του συστήματος, ενισχύεται η αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος της χώρας, προωθείται η πλήρης ποινικοποίηση της σχέσης μεταξύ φορολογούμενων και κράτους και καθίσταται αναποτελεσματική η διαδικασία συγκέντρωσης εσόδων από το κράτος. Με λύπη μας, δηλαδή, παρατηρούμε ότι το υπουργείο απέτυχε να εκπληρώσει τους αρχικούς στόχους της διαβούλευσης, αφού για μια ακόμη φορά δεν κόβει τις... χειραψίες και δίνει υπερεξουσίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ».

Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι βασικός στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν θα έπρεπε να είναι το «στέγνωμα» της αγοράς από ρευστότητα, ούτε η «φοροφυλάκιση» των ΜΜΕ εμπόρων, αλλά να καλλιεργηθεί η επιβράβευση των συνεπών και ενήμερων φορολογούμενων, οι οποίοι ταυτόχρονα εκτελούν χρέη φοροεισπράκτορα και χρηματοδότη.

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επαναφέρει στην καθημερινότητά μας τον φορολογικό εκβιασμό και ενισχύει την οικονομική βία, αφού αντί να έχει στο στόχαστρό του τη δύσκολη σύλληψη της φοροδιαφυγής των αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 12 δισ. ευρώ επιλέγει την εύκολη σύλληψη χιλιάδων φοροφουκαράδων», ανέφερε ολοκληρώνοντας την δήλωσή του ο κ. Κορκίδης.

«Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι, ότι οι πολίτες είναι στα όρια της οργής τους, ότι δεν αντέχουν να επωμιστούν την χρεοκοπία του κράτους αφού δεν ευθύνονται για αυτήν και ας σταματήσουν επιτέλους να πειραματίζονται με αψυχολόγητα μέτρα», σημείωσε.
Πηγή: skai.gr