Κλείσιμο

Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία

Kρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία αποτελεί η έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας στην οποία προχωρά την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να αντλήσει ένα ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται -πέραν της κάλυψης της έκδοσης στο επιτόκιο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να κινηθεί κοντά στο 5% δεδομένης της εκτίναξης των spreads των δεκαετών ομολόγων κοντά στις 1000 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 14η Ιανουαρίου.

Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Εξάλλου, εντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Η συγκράτηση του κόστους των εντόκων γραμματίων χαμηλότερα του 5% θα ικανοποιούσε πλήρως την κυβέρνηση, αλλά τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε διαμορφωθεί στο 4,82%.

Παρά το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, το ΥΠΟΙΚ εξακολουθεί να προσδοκά σε βελτίωση των συνθηκών, στους επόμενους μήνες και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το μνημόνιο προβλέπει έξοδο στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2012, με εκδόσεις ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ.

«Ένα πρώτο ενδεικτικό εύρος θα είναι μια απόδοση της τάξης του 5 με 5,25%» ανέφερε στο Reuters διαπραγματευτής ομολόγων μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

«Η συντριπτική πλειονότητα των αλλαγών (της κυβέρνησης) ήταν απαραίτητες ειδικά αυτή την ώρα. Πολλά από τα ελλείμματα είναι κυριολεκτικά κολοσσιαία οπότε κάτι έπρεπε να κάνουμε» δήλωσε στο «ΣΚΑΪ Τώρα» ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου.

Το κλίμα επιβαρύνει και η επιδείνωση των όρων δανεισμού περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης όπως για παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Την περασμένη εβδομάδα τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων προσέγγισαν τις 400 μονάδες βάσης, λόγω της αύξησης του επιτοκίου δανεισμού στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο 3,686%.
Πηγή: skai.gr