Ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ στην ΝΑ Ευρώπη οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών

Συνολικές επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη, διαθέτοντας δίκτυο 950 περίπου καταστημάτων με 16.000 υπαλλήλους, και μερίδιο μεγαλύτερο του 16% της τραπεζικής αγοράς στις χώρες της περιοχής.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης σε αναφορά του στο ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), παρόλο που οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τις αναμενόμενες αποδόσεις, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τις εργασίες τους στη περιοχή ανήλθαν κατά το 2004 σε 130 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003, σημειώνοντας αύξηση 86%. Στα επιχειρησιακά σχέδια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη επέκταση κατά τα επόμενα έτη, με στόχο τα κέρδη τους από τις εργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να φθάσουν το 2007 μέχρι το 20% των συνολικών τους κερδών περίπου, από κάτω του 10% που είναι σήμερα.
Οι τράπεζες ξένων συμφερόντων ελέγχουν τα 2/3 του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αυτές, με την Αυστρία να έχει το 25%, την Ελλάδα και την Ιταλία το 13%. Τα υψηλότερα ποσοστά διεισδύσεως ξένων τραπεζών σημειώνονται στην Αλβανία και Βουλγαρία (άνω του 90%) αλλά και στη Ρουμανία (60% περίπου), στην οποία οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται.
Τα περιθώρια ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου στις χώρες των Βαλκανίων είναι ιδιαίτερα υψηλά καθώς το σύνολο του ενεργητικού όλων των τραπεζών μόλις που ξεπερνά τα 36 δισ.ευρώ, την στιγμή που στην Ελλάδα, το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος υπερβαίνει τα 260 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνεται στην σχετική αναφορά του ενημερωτικού δελτίου της ΕΕΤ. Οι χρηματοδοτήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στις βαλκανικές χώρες είναι μόλις 25% έναντι 77% στην Ελλάδα και 114% στην ευρωζώνη. Στα επόμενα χρόνια, οι χρηματοδοτήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις στις 5 βαλκανικές χώρες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό άνω του 25%. Οι χρηματοδοτήσεις προς ιδιώτες εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης αφού ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καμία χώρα δεν ξεπερνά το 12% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 33% και στην ευρωζώνη 56%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των εργασιών των τραπεζών στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr