Ελαφρά ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές μεταβολές των δεικτών καταγράφονται, κατά τις σημερινές πρωινές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι δείκτες παραμένουν πλησίον των υψηλότερων επιπέδων των τελευταίων δυόμισι χρόνων, λόγω ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, προχωρώντας, σήμερα, σε νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με την τεχνολογία της πληροφορικής - συμπεριλαμβανομένων της Infineon AG (άνοδο 0,4%) και της Cap Gemini SA (κέρδη 0,2%), καθώς η Google Inc. γνωστοποίησε επταπλασιασμό των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο.
Η Google, η πλέον δημοφιλής παγκοσμίως μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 204,1 εκατ. δολαρίων - καθώς οι πωλήσεις υπερέβησαν για πρώτη φορά το 1 δισ. δολάρια - από 27,3 εκατ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Στον αντίποδα, πτώση 2,3% κατέγραψε η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία για το 2004 απογοήτευσαν την αγορά.
Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται, τέλος, οι επενδυτές τη μετοχή της Xstrata Plc. Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας γαιάνθρακα για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αύξησε κατά 13% την προσφορά του για εξαγορά της WMC Resources Ltd.
Στις 10.42 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε πτώση 0,14% ενώ στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε οριακά σε ποσοστό 0,04%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωνε κέρδη 0,16%.
Πηγή: skai.gr