Συνεργασία Fiat – Chrysler

Συμμετοχή 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της Chrysler απέκτησε η Fiat, επιχειρώντας άνοιγμα στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου, τη μεγαλύτερη στον πλανήτη. Η Chrysler διευκρίνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι προκαταρκτική και όχι δεσμευτική.

Η συμφωνία δίνει στην ιταλική εταιρία την εδώ και καιρό επιθυμούμενη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου για τα αυτοκίνητά της μικρού και μεσαίου κυβισμού, με το Fiat 500 και την Alpha Romeo να τίθενται υψηλά στη λίστα προτεραιότητας.

Η Fiat θα μπορεί να κατασκευάζει στις ΗΠΑ τα δικά της αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και θα χρησιμοποιεί το δίκτυο διανομής της Chrysler.

Η συμφωνία, η οποία δεν περιλαμβάνει επενδύσεις κεφαλαίων, προβλέπει την εκμετάλλευση από την Chrysler του τεχνολογικού \"οπλοστασίου\" της ιταλικής εταιρίας (πλατφόρμες οχημάτων με μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων, κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων).

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, η εξοικονόμηση κόστους από τη συνεργασία των δύο εταιριών ενδέχεται να ανέλθει σε 3 με 4 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Daimler, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει το 20% της Chrysler, είπε ότι η γερμανική εταιρία συνεχίζει τις προσπάθειές της να πωλήσει τη συμμετοχή της και καλωσόρισε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης στην αμερικανική εταιρία.
Πηγή: skai.gr