Κατηφόρα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Περίπου 50% είναι η πτώση που σημείωσε η ισπανική αγορά αυτοκινήτου, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ισπανικής Renault, Ζαν-Πιερ Λοράν.

"Τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους υπολογίζουμε ότι η αγορά θα γνωρίσει μία πτώση 45% με 50% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2007" δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μία οικονομικής συνόδου που οργανώθηκε από το βρετανικό περιοδικό "Τhe Economist".

Σε όλο το 2008, η πτώση ήταν περίπου 30% σε σχέση με το 2007, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισπανικής Renault, μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ισπανία.

Τον Οκτώβριο, οι καταχωρήσεις σημείωσαν πτώση περίπου 40% σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων(Anfac).

Επίσης, η μείωση της ζήτησης θα υποχρεώσει την Ford να θέσει περίπου 5.000 από τους υπαλλήλους της στην Ισπανία σε τεχνική ανεργία για συνολικά 21 ημέρες το πρώτο εξάμηνο του 2009. Ο  Γκονζάλο Πίνο, υπεύθυνος του συνδικάτου UGT της Βαλένθια, επικαλούμενος μία απόφαση της διεύθυνσης που κοινοποιήθηκε στα συνδικάτα, πρακτικά όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Ford στη Βαλένθια, περίπου 5000 άνθρωποι, θα είναι άνεργοι μια ημέρα κάθε 15 εργάσιμες ημέρες το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Στη Φρανκφούρτη, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW έκανε γνωστό, με δήλωση εκπροσώπου της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται να καταργήσει πολλές εκατοντάδες προσωρινές θέσεις εργασίας στην Λειψία, επιπλέον του μεγάλου σχεδίου της για κατάργηση περίπου 8.100 θέσεων εργασίας σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το περιοδικό Automobilwoche, πρόκειται για περίπου 500 θέσεις, ένας αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε από τη γερμανική εταιρεία η οποία προβλέπει μία μείωση της παραγωγής της κατά 65.000 μονάδες μέσα στο 2008, που σημαίνει μείωση κατά 4% σε σχέση με το 2007.

Εξάλλου, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen σχεδιάζει να διακόψει την παραγωγή της για τρεις εβδομάδες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της. "Είναι ακόμη υπό συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το μέτρο, που αφοράει περίπου 16.000 εργαζομένους θα ισχύσει από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, είπε η ίδια πηγή.

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων οι γερμανικές Οpel, Daimler(Mercedes) και BMW.
Πηγή: Τελευταία ενημέρωση: 19:32