Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη ασφάλεια

Διεθνής διάσκεψη με θέμα \"η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη ασφάλεια\" θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας.

Τις εργασίες της διάσκεψης θα ανοίξει το πρωί της Πέμπτης η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Το θέμα \"κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη ασφάλεια\" ήταν αυτό που ανέδειξε ως κεντρική προτεραιότητα το υπουργείο Εξωτερικών στο διάστημα της ετήσιας προεδρίας του στο ΔΑΑ, επικεντρώνοντας τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, που είναι, κυρίως, γυναίκες, παιδιά και μετακινούμενοι πληθυσμοί, στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στην απολογιστική ενημέρωση για την ελληνική προεδρία που έκανε τη Τρίτη ο αρμόδιος γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Θ. Σκυλακάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι δράσεις του υπουργείου με εργαλείο την Αναπτυξιακή Συνεργασία και Βοήθεια, επικεντρώθηκαν στην προώθηση βοήθειας στην Αφρική και τις Μικρές Νησιωτικές Χώρες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στη δική μας την περιοχή, στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με την USAID.

Το ΔΑΑ, που έχει ζωή δέκα χρόνων, είναι ένα ανθρωποκεντρικό φόρουμ, με αφετηρία τη θέση ότι οι άνθρωποι σήμερα εκτίθενται σε απειλές που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και έχει ασχοληθεί με θέματα, όπως η εξάλειψη των ναρκών κατά προσωπικού, ο έλεγχος των μικρών και ελαφρών όπλων, η προστασία των γυναικών και παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις.

Συμμετέχουν σ\' αυτό, εκτός από την Ελλάδα, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιορδανία, το Μάλι, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Ταϊλάνδη και η Ιρλανδία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία.
Πηγή: skai.gr