Πρόβλημα ο όγκος των απορριμμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την βρετανική κυβέρνηση ότι
Με την ελπίδα να ενθαρρύνουν την ανακύκλωση, οι τοπικές αρχές στην Βρετανία, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα σύμφωνα με τα οποία τα νοικοκυριά θα επιβαρύνονται για τα απορρίματα που παράγουν.

Η ενθάρρυνση για να ανακυκλώνουμε υλικά ακούγεται καλή ιδέα, αλλά η επιβολή ποινών εναντίον μας σε περίπτωση που δεν το κάνουμε είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί σύγχιση με την κυβερνητική πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα, τα δημοτικά συμβούλια περίμεναν το πράσινο φως για να επιβάλουν φόρους ανάλογους με την ποσότητα των απορριμάτων. Η σχετική ανακοίνωση όμως αναβλήθηκε. Τώρα όμως μπορούν να εφαρμόσουν πιλοτικά προγράμματα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε θάβοντας τα απορρίματα στο έδαφος. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους και αυτά τα νέα πιλοτικά μέτρα αποτελούν μέρος αυτής της λογικής. Και ειλικρινά δεν καθυστερούμε όταν προσπαθούμε να προκαλέσουμε παρανοήσεις για τον χρόνο που ελήφθη αυτή η απόφαση; Όχι, έχουμε δουλειά να κάνουμε...

Τα μέτρα ανακλήθηκαν επειδή ο Γκόρντον Μπράουν δεν ήταν πεπεισμένος, ότι θα ήταν καλή ιδέα να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά για τα απορρίματα που προκαλούν. Ξέρει ότι ίσως δεν θα ήταν δημοφιλές και θα επέβαλε άδικες ποινές στις μεγαλύτερες ή και τις φτωχότερες οικογένειες.

Οι Συντηρητικοί μιλούν για έναν έμμεσο τοπικό φόρο, ο οποίος επιπλέον θα βλάπτει και το περιβάλλον.

Πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό ανακύκλωσης. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να επιβληθεί ένας φόρος για τους κάδους απορριμμάτων...Γιατί έτσι το μόνο που θα γίνει είναι να δούμε να πετούν τα απορρίμματα τους αλλού, πιθανόν σε κάδους γειτόνων τους...Ή να δούμε ανθρώπους να καίνε σκουπίδια στις αυλές τους...

Νέες πιέσεις ασκούνται όμως στην κυβέρνηση για να βρει τρόπους να μειώσει την ποσότητα των απορριμάτων που φτάνουν τελικά στις χωματερές. Η Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων λέει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμάτων. Στόχους που αν η Βρετανία δεν πετύχει, μπορεί να τιμωρείται με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Κάρολ Γουόκερ για το BBC.
Πηγή: Πηγή: BBC