Μαθητική αποχή και διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή στη Βρετανία

Αποχή από τα σχολεία τους πραγματοποιούν σήμερα μαθητές σε όλη τη βρετανική επικράτεια, στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι μαθητές συνέρρευσαν κατά χιλιάδες έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο το μεσημέρι με βασικό σύνθημα «Σώστε τον πλανήτη μας». Ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να λάβει δραστικά μέτρα.

Στις δράσεις συμμετέχουν μαθητές από 60 πόλεις της Βρετανίας.

Η κίνηση των μαθητών ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία της 15χρονης Σουηδής Γκρέτα Θούνμπεργκ, η οποία το Σεπτέμβριο δεν πήγε στο μάθημά της αλλά πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο κατηγορώντας τη χώρα της ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ενώ είναι σημαντικό για τους νέους να ασχολούνται με σημαντικά κοινωνικά θέματα, παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η αποχή από τα μαθήματα δημιουργεί ανεπιθύμητη αναταραχή στο πρόγραμμα διδασκαλίας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών της αντιπολίτευσης σχολίασε ότι είναι οι μαθητές έχουν δίκιο να αισθάνονται απογοητευμένοι από την προηγούμενη γενιά, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλή πρωτίστως τους ίδιους και το μέλλον τους. Πρόσθεσε ότι η σημερινή διαμαρτυρία τους είναι πηγή έμπνευσης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο