Σύστημα τηλεματικής για καλύτερη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Στην προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής διαχείρισης στα τέσσερα οχήματα επόπτευσης – φύλαξης που διαθέτει προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με στόχο την αρτιότερη επόπτευση – φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής.

Το σύστημα τηλεματικής διαχείρισης επιτρέπει τον έλεγχο της γεωγραφικής θέσης των οχημάτων μέσω εφαρμογής σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο με στόχο τον αρτιότερο και αποτελεσματικότερο (cost-efficient) έλεγχο της συνολικής κίνησης των οχημάτων, εντός των 2.000.000 στρεμμάτων στα οποία εκτείνεται το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. 

Το σύστημα τηλεματικής διαχείρισης αποσκοπεί στην άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων, στη μείωση του χρόνου αδράνειας των οχημάτων, στη βελτίωση της συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην αύξηση της ασφάλειας των εποπτών – φυλάκων του Εθνικού Πάρκου μέσω της αποτύπωσης της ακριβούς θέσης τους στην τεράστια έκταση της προστατευόμενης περιοχής, σε «πραγματικό» χρόνο. 

Επιτρέπεται ο ακριβής εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης κάθε οχήματος, η διαδρομή του σε πραγματικό χρόνο και τυχόν αποκλίσεις από το καθιερωμένο πρόγραμμα δρομολογίων. Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει ημερήσιες, εβδομαδιαίες και μηνιαίες συνολικές αναφορές ως προς τις διαδρομές των οχημάτων και τις περιοχές που καλύφθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στα στελέχη του ΦΔ αφενός να εντοπίζουν περιοχές με ελλιπή επόπτευση, αφετέρου να προχωρούν στον επανασχεδιασμό των διαδρομών μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.