Κλείσιμο

Αύξηση θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη

Η θερμότερη χρονιά των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι το 2007, σύμφωνα με προβλέψεις των βρετανών μετεωρολόγων.

Τη χρονιά που διανύουμε θα σχηματιστεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, κάτι που θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη.

Όταν επικρατεί ένα Ελ Νίνιο, αυξάνεται η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αμέσως συμβαίνουν δυνατές καταιγίδες σε τροπικές περιοχές αλλά και σε πολιτείες της Αμερικής. Επειδή η θέρμανση του ωκεανού και οι αναστροφές της πίεσης γίνονται -επί το πλείστον-ταυτόχρονα, οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο αυτό Ελ Νίνιο.

Οι ψαράδες της Νότιας Αμερικής έχουν δώσει σ’αυτό το φαινόμενο το όνομα Ελ Νίνιο (El Nino), το οποίο στα ισπανικά σημαίνει "το θείο βρέφος", γιατί εμφανίζεται την περίοδο του εορτασμού των Χριστουγέννων.

Για να κατανοήσει κανείς τις επιπτώσεις από την εμφάνιση του Ελ Νίνιο, θα πρέπει να συγκρίνει τις κανονικές συνθήκες της περιοχής του Ειρηνικού με τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένο.

Oι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πως σχηματίζεται το Ελ Νίνιο.Εκτιμάται ότι πρέπει να έχει συμβάλλει στις πλημμύρες στο Μισσισσιππί και την Καλιφόρνια το 1993 και 1995 αντίστοιχα, στις συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Εκτιμάται επίσης ότι το Ελ Νίνιο συνέβαλε στην απουσία ισχυρών καταιγίδων, όπως οι τυφώνες στο Βόρειο Ατλαντικό κάτι το οποίο απάλλαξε πολιτείες όπως τη Φλώριδα από σοβαρές καταστροφές λόγω καταιγίδων.

Δυστυχώς, ούτε όλα τα φαινόμενα Ελ Νίνιο είναι ίδια ούτε η ατμόσφαιρα αντιδρά πάντα με τον ίδιο τρόπο από το ένα φαινόμενο στο άλλο.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες Περιβάλλοντος της NASA εξακολουθούν να παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες κατανόησης των εκδηλώσεων Ελ Νίνιο.

Eλπίζουμε πως κάποια μέρα οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προειδοποιούν επαρκώς ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές και τις αλλαγές που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον καιρό.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2007 θα είναι θερμότερο και από την έως σήμερα πιο καυτή χρονιά που θεωρείται ότι είναι 1998. Το 1998 είχαμε επίσης φαινόμενο Ελ Νίνιο και μάλιστα ένα από τα ισχυρότερα που έχουν γίνει ποτέ.

Η μέση θερμοκρασία όλης της γης αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 0,54 βαθμούς Κελσίου και αν τελικά επαληθευτεί, θα έχει γίνει ρεκόρ όλων των εποχών.

Πέρα, όμως, από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, οι επιστήμονες ενοχοποιούν για την αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι εκπομπές των αερίων συνεχίζουν να αυξάνονται και κανείς δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο παγκόσμιος μετεωρολογικός οργανισμός, το 2006 ήταν η έκτη πιο θερμή χρονιά από το 1860 που ξεκίνησαν οι συστηματικές μετρήσεις για τη θερμοκρασία.

Το κλίμα αλλάζει προς το καυτό και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου