Οι Άλπεις κινδυνεύουν να χάσουν το 70% του χιονιού τους ως το 2100

Οι 'Αλπεις προσελκύουν πολλούς φίλους του σκι από όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα), αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται κανείς να βρει προσιτή και κατάλληλη πίστα.

Μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι 'Αλπεις μπορεί να χάσουν έως το 70% του χιονιού τους έως το τέλος του αιώνα μας. Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, τότε η απώλεια του χιονιού μπορεί να περιορισθεί στο 30%.

Εκτός όμως από την ποσότητα του χιονιού, η μελέτη συμπεραίνει ότι η χειμερινή περίοδος στις 'Αλπεις -όταν το χιόνι είναι αρκετό για να γίνουν τα χειμερινά σπορ- θα γίνεται ολοένα πιο σύντομη σε διάρκεια. Σε σχέση με σήμερα, η περίοδος του σκι μπορεί να ξεκινά μισό έως ένα μήνα αργότερα.

Ακόμη, με το σημερινό ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, αρκετό χιόνι για σκι και άλλα συναφή σπορ θα υπάρχει εγγυημένα μόνο από υψόμετρο 2.500 μέτρων και πάνω έως το 2100.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Χιονιού και Χιονοστιβάδων και του Εργαστηρίου CRYOS της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), με επικεφαλής τον Κριστόφ Μάρτι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cryosphere" (Κρυόσφαιρα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.Η φετινή σεζόν στις 'Αλπεις ήταν η τρίτη στη σειρά που τα Χριστούγεννα το χιόνι ήταν αραιό. Αν και τον Ιανουάριο οι χιονοπτώσεις αυξήθηκαν και σήμερα πια τμήματα των 'Αλπεων είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι, το θέαμα αυτό μάλλον θα είναι λιγότερο συχνό στο μέλλον, σύμφωνα με τα κλιματολογικά μοντέλα των ερευνητών.

Όπως εκτιμούν, περισσότερο θα επηρεασθούν τα χαμηλότερα υψόμετρα των 'Αλπεων, κάτω από τα 1.200 μέτρα. Περίπου το ένα τέταρτο των χιονοδρομικών κέντρων βρίσκονται σε αυτή τη χαμηλή ζώνη και αναμένεται να γνωρίσουν συχνότερες ελλείψεις χιονιού.Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, η μείωση του βάθους του χιονιού μπορεί να φθάσει το 40% έως το 2100 ακόμη και για υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων. Τα δύο υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα των 'Αλπεων βρίσκονται κοντά στο Σαμονί, στα γαλλικά Λευκά Όρη, και στο ελβετο-ιταλικό Μάτερχορν, τα οποία φθάνουν στα 3.900 περίπου, ενώ ξεκινούν από τα 1.000 και 1.500 μέτρα αντίστοιχα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο τουρισμός στις 'Αλπεις θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα, καθώς θα αυξάνονται οι βροχές, θα λιγοστεύει το χιόνι και θα λιώνουν οι παγετώνες σιγά-σιγά.

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία: http://www.the-cryosphere.net/11/517/2017/

Πηγή: skai.gr