Βρετανία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση «ξεγεννά» πρόωρα 2,7 εκατ. μωρά

Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να προλάβει 2,7 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις ετησίως, καθώς οι πρόωρες γεννήσεις απειλούν τη ζωή των βρεφών και αυξάνουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης σωματικών και νευρολογικών προβλημάτων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των αναθυμιάσεων από τις πετρελαιοκίνητες μηχανές, τις δασικές πυρκαγιές και άλλες πηγές, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας της μητέρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environment International.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους που εισπνέουν απευθείας τον αέρα, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και το βρέφος από την μήτρα της μητέρας του», δήλωσε ο Κρις Μάλεϊ, ο επικεφαλής της μελέτης που βασίστηκε σε στοιχεία του 2010.

Η πλειονότητα των πρόωρων γεννήσεων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση παρατηρείται στη νότια και την ανατολική Ασία, σημείωσαν οι επιστήμονες και μόνο η Ινδία καταγράφει σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόωρες γεννήσεις και η Κίνα 500.000.

Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, οι πυρκαγιές των δασών, οι καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών, το μαγείρεμα σε ξυλόσομπες, η κοπριά, το ψήσιμο στα κάρβουνα συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση του φαινομένου, εξηγούν οι ερευνητές.

Μία έγκυος γυναίκα σε πόλη της Κίνας ή της Ινδίας μπορεί να εισπνεύσει δέκα φορές περισσότερο και πλέον μολυσμένο αέρα σε σχέση με μία έγκυο σε αστικό περιβάλλον της Αγγλίας ή της Γαλλίας, αναφέρει η ίδια πηγή.

Στην δυτική υποσαχάριο Αφρική, την βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή οι πρόωρες γεννήσεις προκαλούνται κυρίως από την έκθεση στη σκόνη της ερήμου, έδειξε η έρευνα.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται πρόωρα και σχεδόν το ένα εκατομμύριο από αυτά πεθαίνει λόγω επιπλοκών, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επιπλοκές που συνδέονται με την πρόωρη γέννηση είναι η κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο είναι διασυνοριακό, λέει ο Γιόχαν Κουιλενστιέρνα, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας του πανεπιστημίου του Γιορκ.

«Σε μια πόλη, ίσως μόνο η μισή ρύπανση προέρχεται από πηγές εντός της πόλης, η υπόλοιπη μεταφέρεται εκεί με τον αέρα από άλλες περιοχές ή και από άλλες χώρες», σημειώνει ο ίδιος.
Πηγή: skai.gr