Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να γίνει πραγματικότητα η συμφωνία για το κλίμα

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί σε ισχύ η ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση, αφότου το Ευρωπαϊκή Ένωση, με ψήφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικύρωσε οριστικά τη συνθήκη.

Η κίνηση της Ε.Ε. σημαίνει ότι πλέον πληρούνται τα κριτήρια που είχαν τεθεί για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, η οποία έπρεπε να επικυρωθεί από 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Οι Βρυξέλλες θα καταθέσουν τα κυρωτικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη εντός της εβδομάδας, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση 30 ημερών που προβλέπεται για να εφαρμοστεί η συνθήκη.

«Με τιμά εξαιρετικά να έχω τη δυνατότητα να υπάρξω μάρτυρας αυτής της ιστορικής στιγμής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία, βοηθώντας στο να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον».

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέτρεψε την φιλοδοξία για το κλίμα σε δράση για το κλίμα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ινδία έχουν ήδη επικυρώσει τη συμφωνία, γεγονός που έφερε σε δύσκολη θέση την Ε.Ε., η οποία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως ηγέτιδα δύναμη στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος της συμφωνίας του Παρισιού είναι συγκρατήσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Πηγή: skai.gr