Κλείσιμο

Το πάντα δεν είναι πια απειλούμενο είδος

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών, το πολυαγαπημένο πάντα δεν συγκαταλέγεται πια στα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αναβάθμισε το πάντα από την κατηγορία «απειλούμενο» στην κατηγορία «ευάλωτο», με τις τελευταίες εκτιμήσεις να θέλουν τον πληθυσμό των ενήλικων πάντα να έχει φτάσει τα 1.864. Εάν συνυπολογιστούν τα μικρά, το είδος αριθμεί περίπου 2.060 μέλη.

Η IUCN επικρότησε τις «αποτελεσματικές» προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να σώσει το είδος, με αποτελεσματικές δράσεις προστασίας των δασών μπαμπού όπου το είδος βρίσκει καταφύγιο και τροφή, αλλά και με συστηματικές προσπάθειες αναδάσωσης κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων.

Τα καλά μαντάτα όμως μπορεί να αποδειχτούν βραχύβια.

Όπως προειδοποιεί η Ένωση, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται πως θα εξαλείψει περισσότερο από το 35% από τα δάση μπαμπού που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των πάντα.

Συνεπώς ο πληθυσμός του είδους «προβλέπεται ότι θα παρακμάσει, αντιστρέφοντας τα κέρδη των δύο τελευταίων δεκαετιών»,

Υπό τη σκιά της κλιματικής αλλαγής, η IUCN επισημαίνει πως τα μέτρα προστασίας των δασών στην Κίνα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστούν, ενώ νέες απειλές θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Πηγή: skai.gr