Ανοίγει ο δρόμος για τα ΣΔΙΤ στα απόβλητα

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, μετά τη θετική εισήγηση για τα προγραμματισμένα έργα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα απόβλητα δεν έχει νομική ισχύ και δίνεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να υπογράψει τη σύμβαση για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με τον ιδιώτη που έχει κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό.
Η απόφαση του ελεκτικού συνεδρίου ανοίγει επίσης το δρόμο για να υπογραφούν και όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.


Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει άμεσα τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης: «Σας γνωρίζουμε ότι μπορείτε να προβείτε άμεσα στην υπογραφή του ελεγχθέντος σχεδίου σύμβασης», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται δυνατότητα αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Ε΄ κλιμακίου. Μοναδική διέξοδος; «Η ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (...) ανήκει στη νομοθετική εξουσία». Που όμως θα πρέπει να σταθμίσει «την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των απορρεόντων από το εκάστοτε προσυμβατικό ή συμβατικό στάδιο δικαιωμάτων των εμπλεκομένων φορέων», κοινώς τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει ο ιδιώτης.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου