Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι λεοπαρδάλεις του χιονιού

Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τη λεοπάρδαλη του χιονιού και την καθιστούν είδος προς εξαφάνιση.

Το ένα τρίτο των ορεινών περιοχών που φιλοξενούν το απειλούμενο ζώο πιθανότατα δεν θα είναι κατοικήσιμο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από αυτό οι λεοπαρδάλεις απειλούνται επίσης επειδή οι βιότοπου στους οποίους κατοικούν κατακερματίζονται, κυρίως αυτοί που βρίσκονται στα ανατολικά Ιμαλάια.

Άλλοι παράγοντες είναι η λαθροθηρία και η μείωση της διαθέσιμης λείας, με αποτέλεσμα πολλές λεοπαρδάλεις να επιτίθενται σε ζώα κτηνοτρόφων και αυτοί με τη σειρά τους να τις θανατώνουν.

«Η περιοχή των Ιμαλαΐων θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση, εάν επιλέξουμε να αγνοήσουμε την κλιματική αλλαγή. Όχι μόνο κινδυνεύουμε να χάσουμε μεγαλοπρεπή είδη, όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού, αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από το νερό που ρέει από τα βουνά αυτά μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά», δήλωσε η Ρεμπέκα Μέι της WWF Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ινδία, στο Νεπάλ και στο Μπουτάν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τον αριθμό των ρινόκερων και των τίγρεων και κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τις τίγρεις του χιονιού που τώρα απειλούνται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς απομένουν περίπου 4.000 με 6.000 λεοπαρδάλεις του χιονιού στην κεντρική και νότια Ασία, σε υψόμετρα 3.000 με 4.500 μέτρων.
Πηγή: skai.gr