Οχι άλλο κάρβουνο (και πετρέλαιο)

Δύο μέρες κράτησε η συνάντηση κορυφής των G7 στο γραφικό Έλμαου της Βαυαρίας. Μέσα σε 26 ώρες τέθηκε επί τάπητος μία σειρά προβλημάτων που απασχολούν τη διεθνή πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα. Η θεματική παλέτα περιελάμβανε την παγκόσμια οικονομία, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την κρίση στην Ουκρανία μέχρι και την κλιματολογική αλλαγή. Αναφορικά με το τελευταίο θέμα οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις ήταν πιο συγκεκριμένες απ’ ό,τι στα άλλα θέματα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που έδωσαν το «παρών» συμφώνησαν στον στόχο της μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, ο οποίος προβλέπει παράλληλα το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2100. Ο ίδιος στόχος είχε αποφασιστεί και πριν από έξι χρόνια στη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη για το παγκόσμιο κλίμα, ωστόσο υπήρχε πρόβλημα στην υλοποίηση.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και η οικοδέσποινα της συνάντησης Άγκελα Μέρκελ εξήγησε την έκταση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν: «Χρειαζόμαστε μια σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και για αυτό υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε μέσα σε αυτόν τον αιώνα την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παγκόσμια οικονομία. Συμφωνούμε ότι για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο κλιματικό στόχο πρέπει να μειώσουμε κατά πολύ τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

«Βήμα προόδου» λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν τη συγκεκριμένη δήλωση χαρακτηρίζοντας τη «βήμα προόδου». Ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται μόνο για μια δήλωση προθέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι προθέσεις αυτές στο άμεσο μέλλον. «Για την κ. Μέρκελ αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες όταν θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την μείωση της χρήσης του άνθρακα στη Γερμανία. Για τις άλλες χώρες μια αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί το αργότερο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Εκεί θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες, οι οποίοι θα προβλέπουν την υλοποίηση όσων ανακοινώθηκαν εδώ» εκτιμά ο Κρίστοφ Μπαλς από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch.

Πέρα από το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξουν κοινωνικές προδιαγραφές για τις παγκόσμιες αλυσίδες και αναφέρθηκε στο δράμα που εκτυλίχτηκε στο Μπαγκλαντές το 2013, όταν πολυώροφο κτίριο, στο οποίο στεγάζονταν βιοτεχνίες ενδυμάτων, κατέρρευσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.135 άνθρωποι. «Όλοι θυμόμαστε ακόμη τις τρομερές εικόνες του Ράνα Πλάζα στο Μπαγκλαντές. Γι' αυτό χαίρομαι που μαζί με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ILO καταφέραμε επιτέλους να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεση και να προσφέρουμε 30 εκατομμύρια δολάρια στους συγγενείς των θυμάτων».


Πηγή: Deutsche Welle - Χένρικ Μπέμε / Αλεξάνδρα Κοσμά