Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε καθαρές πηγές ενέργειας από την IKEA

Όχι λιγότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σχεδιάζει να δαπανήσει η σουηδική εταιρεία επίπλων IKEA για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα των εγκαταστάσεών της από καθαρές πηγές ενέργειας και να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές του κλίματος.

Η IKEA, της οποίας οι πωλήσεις ανήλθαν πέρυσι σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ, επιθυμεί να ηλεκτροδοτεί όλα τα καταστήματά της και τα εργοστάσια της από καθαρές πηγές ενέργειας έως το 2020.

Για τον σκοπό αυτό θα επενδύσει 600 εκατομμύρία ευρώ σε εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας, επιπλέον των 1,5 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει από το 2009. Έχει ήδη υπογράψει για τη λειτουργία 314 ανεμογεννητριών και έχει εγκαταστήσει 700.000 ηλιακά πάνελ στις οροφές των εγκαταστάσεών της.

Επιπλέον, το Ίδρυμα IKEA θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, υποστηρίζοντας οικογένειες και κοινότητες σε χώρες ευάλωτες σε επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και απερήμωση.

Η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Χωρών, οι οποίες φοβούνται την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καλωσόρισε τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της IKEA.

Έχοντας κατά νου τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η IKEA είπε ότι θα προμηθεύεται μεγαλύτερο όγκο ξυλείας και μαλλιού από βιώσιμες πηγές. Προσδιόρισε ότι θα διασφαλίσει πως έως το 2020, θα φυτεύει όσα δέντρα υλοτομεί. Πέρυσι, οι κύριες πηγές για πεύκο και άλλα ξύλα που χρησιμοποιεί στα συναρμολογούμενα έπιπλα της, ήταν η Πολωνία, η Λιθουανία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ρωσία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ