Σχέδιο για την αναβάθμιση των αυθαιρέτων

Μέσα στο καλοκαίρι θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο που θα παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το μισό του προστίμου που τους έχει επιβληθεί ώστε να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν το ακίνητό τους.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση των ακινήτων.
Στόχος του μέτρου είναι να τονωθούν κλάδοι στην αγορά της οικοδομής και παράλληλα να αναβαθμιστούν τα αυθαίρετα.

Αν και ο νόμος (4178/2013) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έχει τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο καλοκαίρι, εντούτοις σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου του επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι υπογραφές σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να μπουν μέσα στο επόμενο διάστημα και ένας ιδιοκτήτης μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εργασίες.

Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003, ενώ στον συμψηφισμό δεν περιλαμβάνεται το παράβολο για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου που κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τη θερμομόνωση του κτιρίου, την αντικατάσταση του λέβητα και την τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου