Κλείσιμο

Αυξήθηκαν τα επίπεδα τριτίου στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

H εταιρεία που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα τριτίου —το οποίο θεωρείται ένα από τα λιγότερο επιβλαβή ραδιενεργά στοιχεία— αυξήθηκαν αιφνιδίως μέσα σε τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα κατά περισσότερο από το 15πλάσιο στα υπόγεια ύδατα που βρίσκονται κοντά σε δεξαμενή του σταθμού από την οποία είχε σημειωθεί διαρροή.

Η Tokyo Electric Power Co (Tepco) διευκρίνισε ότι τα επίπεδα τριτίου στο νερό που αντλήθηκε από ένα πηγάδι το οποίο βρίσκεται κοντά σε έναν αριθμό δεξαμενών αποθήκευσης ραδιενεργού ύδατος είχαν αυξηθεί χθες στα 64.000 μπεκερέλ ανά λίτρο, από τα 4.200 μπεκερέλ ανά λίτρο στα οποία ανέρχονταν στο ίδιο μέρος την Κυριακή.

Η Tepco είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι 300 τόννοι άκρως ραδιενεργού ύδατος διέρρευσαν από μία από τις δεξαμενές αυτές αποθήκευσης μολυσμένου ύδατος στον σταθμό.
Εκπρόσωπος της Tepco δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία διερευνά την υψηλή αυτή ένδειξη τριτίου και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η διαρροή του περασμένου μήνα να μόλυνε τα υπόγεια ύδατα.

Η υψηλή ένδειξη ραδιενεργών στοιχείων στον σταθμό ανακοινώνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι η κατάσταση στον σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 230 χιλιομέτρων από το Τόκιο, είναι "υπό έλεγχο", καθώς η μόλυνση περιορίζεται στην περιοχή που περιβάλλει άμεσα τον σταθμό. Το Τόκιο επελέγη το Σαββατοκύριακο για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Το τρίτιο, το οποίο έχει ημιζωή περίπου 12 ετών, είναι λιγότερο επιβλαβές για τους ανθρώπους από το καίσιο και το στρόντιο.

Η αύξηση ραδιενεργών στοιχείων στα υπόγεια ύδατα κοντά στις δεξαμενές του σταθμού απειλούν να ακυρώσουν τα σχέδια της Tepco να κατασκευάσει έναν παρακαμπτήριο αγωγό προκειμένου να απομακρύνει τα υπόγεια ύδατα από τον σταθμό με τελική κατάληξή τους τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η δεξαμενή στην οποία σημειώθηκε η διαρροή βρίσκεται σε περιοχή περίπου 130 μέτρων πάνω από τον προτεινόμενο παρακαμπτήριο αγωγό.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Ζένγκο Αϊζάβα υπογράμμισε σήμερα τη σημασία της δημιουργίας αυτού του παρακαμπτηρίου αγωγού, λέγοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσπαθεί και θα κερδίσει την υποστήριξη των ντόπιων αλιέων —οι οποίοι αντιτί
Πηγή: skai.gr