Πόρους 270 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ζητεί ο Μανιάτης από ΥΠΑΝ

Χρήματα από το ΥΠΑΝ ζητεί με επιστολή του που δημοσιοποιεί στον Τύπο ο υπoυργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης για την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον.

Η αύξηση των πόρων κατά 270 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα και να υποδεχθεί νέες αιτήσεις εως την άνοιξη του 2014. Είναι αναγκαία η εξεύρεση πόρων επισημαίνει προς τον Κωστή Χατζηδάκη ο κ. Μανιάτης, επειδή το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της εύρεσης εργασίας κατά 10.400 θέσεις ενώ είναι πολύ σημαντική και η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Αν δε βρεθούν οι πόροι, επισημαίνει ο υπουργός, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αναστολή όλων των αιτήσεων που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα πλην της Αττικής καάτι που θα πρέπε να γνωρίζουν οι πολίτες πριν προχωρήσουν σε δαπάνες που θα τους επιβρύνουν.

Η επιστολή του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη:


«Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» κατά 270 εκ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου έως την άνοιξη 2014 και να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές πριν το τέλος 2014.

»Όπως τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης στην επιστολή του, είναι αναγκαία η εξεύρεση πρόσθετων πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, δεδομένης της χρησιμότητας του Προγράμματος στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, και της θετικής επίπτωσης του στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, απορρίπτοντας αιτιάσεις περί γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στο Πρόγραμμα, δεν πρέπει να γίνει αλλαγή του Οδηγού υλοποίησης του Προγράμματος σε software τραπεζών και ενημερώσεις επιμέρους συντελεστών, γιατί μόνο καθυστερήσεις θα επιφέρει χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.

»Ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Διαφορετικά, όπως επισημαίνει, είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσης αναστολής της υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Άλλωστε, ο Υπουργός ΠΕΚΑ δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στο χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους.»


Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Νewsdesk ΣΚΑΪ