Καταδίκη της Ελλάδας για τον Ασωπό

Στην απόφαση τονίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελληνική Πολιτεία δεν πήρε επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στην υγεία των πολιτών από την ρύπανση του Ασωπού. 

Την προσφυγή είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελληνική Πολιτεία δεν πήρε τα ενδεικνυόμενα επαρκή μέτρα για να ελαχιστοποιήσει είτε να μειώσει της καταστροφικές επιπτώσεις πάνω στην υγεία των πολιτών, με την εξεταζόμενη περιβαλλοντική ρύπανση και δεν ενέργησε έτσι ως όφειλε (κατά νόμο) ώστε ο κόσμος των περιοχών να απολαμβάνει το δικαίωμα της προστασίας της υγείας του». Αποδέχεται τελικά ότι: οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έκαναν παράβαση του άρθρου 11 της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το μέρος Ι οπού ορίζεται ότι: «ο καθένας έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί και να προστατεύεται από μέτρα που θα του επιτρέπουν να απολαμβάνει την μεγίστη δυνατή προστασία της υγείας του» και το μέρος ΙΙ που αναφέρει:
«Με την στόχευση της διασφάλισης επιτυχημένων ενεργειών, σε σχέση με το δικαίωμα προστασίας της υγείας, τα κράτη μέλη, υποχρεούνται ,σε συνεργασία είτε και ανεξάρτητα, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε: μεταξύ άλλων: 1. Να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο για την υγεία. 2. Να παρέχουν συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, για την προαγωγή της υγείας και την εμψύχωση των πολιτών, να ανταποκρίνονται στα θέματα προστασίας υγείας. 3. Να προλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ,επιδημικές, ενδημικές και άλλες ασθένειες, καθώς και ατυχήματα.»

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου