Παράνομες αμμοληψίες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Παράνομες αμμοληψίες και καταστροφή της βλάστησης παρατήρησαν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων σε περιοχές του Κυπαρισσιακού κόλπου. Ο Κυπαρισσιακός κόλπος ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών διότι βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας και της θαλάσσιας βιολογίας. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων όμως πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι κατέστρεψαν τις αμμοθίνες κοντά στη θάλασσα και έγιναν παράνομες αμμοληψίες κοντά στους οικισμούς Ελαίας και Αγιαννάκη.

Ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος έχει αυξημένη οικολογική σημασία λόγω αφενός του ότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο, είδος το οποίο είναι «απειλούμενο» και σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας (παραρτήματα II και IV της οδηγίας), αφετέρου λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών.
Οι παράκτιες θίνες ή αμμόλοφοι δημιουργούνται από τη συνδυασμένη δράση της θάλασσας και του ανέμου. Φερτά υλικά που παρασύρουν τα ποτάμια εναποτίθενται με τη βοήθεια της θάλασσας κατά μήκος της ακτής και σχηματίζουν τις θίνες.

Οι αμμόλοφοι αποτελούν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο. Επίσης το σύστημα των θινών απορροφά την ενέργεια των κυμάτων. Χωρίς την προστασία των αμμόλοφων πολλές αμμώδεις παραλίες θα εξαφανίζονταν ταχύτατα. Είναι γνωστό ότι σε περιοχές όπου οι αμμόλοφοι καταστρέφονται από τον άνθρωπο, το αλμυρό νερό της θάλασσας εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα πλήττοντας έτσι τις αγροτικές καλλιέργειες.
Παρόλο που οι αμμόλοφοι φαίνονται “νεκροί”, στην πραγματικότητα φιλοξενούν ένα πλήθος ζώων και φυτών. Η σημαντικότητά τους τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναγνωρίζεται και γι’ αυτό αποτελούν προστατευόμενη ζώνη σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου