Αρχίζει πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ενέργεια

Την έναρξη της δημόσιας πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για τον προσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης με ορίζοντα το 2030, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι Επίτροποι Ενέργειας και Κλίματος της ΕΕ.

Έδωσαν ταυτόχρονα τις βασικές κατευθύνσεις που είναι η σταδιακή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά παράλληλα και η συγκράτηση των τιμολογίων της ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να μην πληγεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Προέκριναν μάλιστα, αφενός την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αφετέρου την αποδοχή αμφιλεγόμενων μέχρι σήμερα τεχνολογιών, όπως τη δέσμευση και την ταφή του άνθρακα.

Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο νέος ευρωπαϊκός ενεργειακός σχεδιασμός, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, οι ανταγωνιστικές τιμές της ενέργειας αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η πράσινη χάρτα θέτει μια σειρά ερωτημάτων που ζητουν απαντήσεις, προτάσσοντας για πρώτη φορά τόσο πιεστικά την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Κύριο ζήτημα είναι ποίο ενεργειακό μείγμα μπορεί να ενισχύσει περαιτερω την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, πόσο φιλόδοξοι στόχοι πρέπει να τεθούν και πώς θα μπορέσουν οι χώρες μέλη με διαφορετικές δυνατότητες να ακολουθήσουν αυτές τις πολιτικές.

Πλέον η συζήτηση περιστρέφεται ανοιχτά γύρω από την ανάγκη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της πράσινης καινοτομίας

Η Επίτροπος Κλίματος Κόνι Χεντεεγκαρντ επισήμανε οτι η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της και πρέπει να σχεδιαστεί η σταδιακή απεξάρτηση της, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το 20-20-20 ως το 2020 που υιοθέτησε η Ευρώπη άνοιξε το δρόμο παγκοσμίως για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού προέβλεπε υποχρεωτική ένταξη στα εθνικό ενεργειακό μίγμα κάθε χώρας μέλους 20% ανανεώσιμης ενέργειας, βιοκαυσιμων αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%.

Σημαντικό είναι οτι η Επιτροπή φαίνεται να υιοθετεί έστω και με επιφυλάξεις την αμφιλεγόμενη τεχνολογία της δέσμευσης και ταφής του άνθρακα, την οποία είχε αποκλείσει το 2007 αποδεχόμενη , τότε, την επιχειρηματολογία σχετικά με τους κίνδυνους που ενέχει. Τώρα όμως ζητά να κατατεθούν απόψεις και για το ζήτημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση και οι δυο αρμόδιοι επίτροποι στηρίζουν χωρίς αμφιβολία την ανανεώσιμη ενέργεια που δείχνει να εδραιώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες Στο μέσο όρο της Ευρώπης οι ανανεώσιμες πήγες καταλαμβάνουν το 12,7%, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην πρώτη με 49,1%. Ακολουθεί η Λετονία με 32,6%, η Αυστρία με 30,1%, η Εσθονία με 24%, η Δανία και η Ρουμανία με 22%, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση με 9,7% ενώ στις χειρότερες θέσεις είναι το Βέλγιο με 5%, το Λουξεμβούργο με 3% και η Μάλτα μόλις με 0,4%.
Πηγή: Kατερίνα Χριστοφιλίδου