Eλλειψη εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης και στα σκουπίδια

Στην έκθεση, που έχει ημερομηνία 20.2.2013, και έχει κοινοποιηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ των άλλων παραβάσεων, για τις οποίες εγκαλούμεθα, με κίνδυνο η χώρα μας να παραπεμφθεί (ή έχει ήδη, παραπεμφθεί και καταδικαστεί), στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι: 

- η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων,

- η ρύπανση από γεωργικά φάρμακα και,

- οι παράνομες χωματερές.

Δύο ακόμη θέματα καταστρατήγησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι, τα ελλιπή μέτρα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, στην περιοχή Θίνες, Κυπαρισσίας και καταγγελία για βιομηχανικά απόβλητα, στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις παράνομες χωματερές, η Ελλάδα, θα κληθεί, σύμφωνα με την έκθεση, να καταβάλει εφάπαξ πρόστιμο, ύψους, είκοσι ενός εκατομμυρίων ευρώ και 71.193,6 ευρώ, για κάθε μέρα λειτουργίας των παράνομων χωματερών, από την έκδοση της απόφασης (αυτή την στιγμή καθαρογράφεται), έως το κλείσιμό τους. Επισήμως (σύμφωνα, δηλαδή, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος) αυτή την στιγμή λειτουργούν, ανά την επικράτεια, περί τις εβδομήντα παράνομες χωματερές. Στην πραγματικότητα, όμως, ο αριθμός τους, ξεπερνά τις πεντακόσιες.

Στην πρώτη θέση του «πίνακα» που συνέταξε το Κολέγιο Επιτρόπων, βρίσκεται η Ισπανία, με 28 επιδόσεις και ακολουθούν: Ιταλία (27), Ελλάδα (23), Πολωνία (20), Πορτογαλία (17), Βουλγαρία (15), Γαλλία (14), Γερμανία, Μ. Βρετανία, Σλοβενία, Σουηδία (12), Αυστρία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία (11), Ουγγαρία (9), Κύπρος, Φιλανδία (8), Βέλγιο (7), Δανία, Εσθονία, Λετονία, Μάλτα, Τσεχία (5), Ολλανδία (3), Λουξεμβούργο (2) και Λιθουανία (1).
Πηγή: Του Δημήτρη Λάππα