Σε δύο χρόνια τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική

Σε δύο χρόνια από τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, ανέφεραν ύστερα από συνάντησή τους, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε ένα χρόνο, για να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 200 εκατ. Ευρώ.
«Είναι ένας μαραθώνιος, αλλά θα τα καταφέρουμε. Δίνουμε μάχη με το χρόνο και με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα» τόνισε ο κ Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης.Σγουρός τόνισε ότι το κράτος έχει δώσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε αντισταθμιστικά οφέλη και σε αυτή την περίπτωση το κράτος πρέπει να αποφασίζει και όχι οι οργανωμένες μειοψηφίες.
Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σγουρός έκαναν λόγο για μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη δημιουργία των τεσσάρων εργοστασίων, που υπολογίζεται να παραδοθούν έως το τέλος του 2015 το αργότερο. Υποστήριξαν δε, πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα, για να διασφαλιστεί η τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και προδιαγραφών.
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στα όρια της νομιμότητας» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ο κ. Σγουρός υπογράμμισε πως «το Δημόσιο έχει ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα, και ο ιδιωτικός τον δημόσιο. Αν λειτουργήσουν σωστά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά».
Αναφερόμενος και στη διεθνή εμπειρία, ο κ.Σγουρός διευκρίνισε ότι το 35%-40% των απορριμμάτων (κυρίως τρόφιμα) θα θάβεται και το υπόλοιπο θα αξιολογείται.
Αυτό σημαίνει μείωση του όγκου των αποβλήτων έως και 50% σε σχέση με σήμερα. Υπενθύμισε δε και την περίπτωση χωρών όπως η Σουηδία, που... εισάγουν απόβλητα από άλλες χώρες προς επεξεργασία στα εργοστάσιά τους.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι εκτός από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, από την επεξεργασία τους θα αξιοποιούνται υλικά, αλλά και ενέργεια, που θα πωλείται στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου