Αντιδράσεις για τις καταργήσεις φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Μηδαμινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αρνητική επίπτωση στα οικοσυστήματα θα επιφέρει η προωθούμενη συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, που αποτελεί επίσημο γνωμοδοτικό όργανο για ζητήματα βιοποικιλότητας.

Η επιτροπή τονίζει ότι δεν έδωσε ποτέ τη συναίνεσή της στις αλλαγές του καθεστώτος των φορέων διαχείρισης, ενώ είχε προσδιορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την αναζήτηση βέλτιστων λύσεων. Επίσης, χαρακτηρίζει την απόφαση για τις συγχωνεύσεις αποσπασματική και βεβιασμένη. Προσθέτει ακόμα πως η διάλυση των φορέων διαχείρισης προστατευομένων περιοχών δεν θα επιτρέψει στη χώρα να είναι συνεπής στην τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στην περίπτωση της Αττικής, προωθείται η ένταξη στο Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά, της προστατευόμενης περιοχής της Βραυρώνας και του Υμηττού. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας, είναι αδύνατη η αποτελεσματική προστασία των περιοχών με δεδομένη τη χαμηλή στελέχωση του φορέα.

Καταργούνται και Συγχωνεύονται οι 24 από τους 29 Φορείς Διαχείρισης.

Από τους 29 Φορείς Διαχείρισης παραμένουν ως έχουν μόνο οι εξής πέντε:
Ζακύνθου, Σποράδων, Πρέπων, Ολύμπου και Πάρνωνα, ενώ καταργούνται οι φορείς διαχείρισης Καστοριάς Παμβώτιδας και Κάρλας.
?
Οι υπόλοιπο συγχωνεύονται ως εξής:
1. Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς
2. Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Οροσειράς Ροδόπης
3. Κερκίνης, Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Κορώνειας Βόλβης
4.Βίκου-Αώου και Πίνδου και Τζουμέρκων-Περιστερίου-Χαράδρας Αράχθου
5.Υγροτόπων Αμβρακικού, Λιμνοθαλασσων Μεσολογγίου και Στενών/Εκβολών Καλαμά-Αχέροντα
6. Παρνασσού και Οίτης
7. Πάρνηθας και Σχοινιά Μαραθώνα
8.Κοτυχίου-Στροφυλιάς Αίνου και Χελμού-Βουραϊκού
9.Σαμαριάς και Καρπάθου Σαρίας
?
Δημοσιονομικό Όφελος συγχωνεύσεων Φορέων Διαχείρισης

Οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν θεραπεύουν τίποτα στη φάση αυτή ούτε συμβάλλουν στη μείωση του κράτους, σύμφωνα με την κοινή επιστολή 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού δεν προκύπτει καμία εξοικονόμηση πόρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των Φορέων Διαχείρισης καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους
και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από το ΕΣΠΑ με ποσό της τάξης των €100εκ. Δηλαδή €4.7 εκατ. για τον καθένα Φορέα Διαχείρισης Χρήματα που με τις συγχωνεύσεις απλά θα χαθούν, ενώ παράλληλα θα υποβιβαστεί σημαντικά το καθεστώς προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες ζητουν αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου