Κλείσιμο

Νίκη για το Περιβάλλον; Επέκταση του Κιότο έως το 2020 με απουσίες

Την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2020 ενέκρινε η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, οποία λαμβάνει χώρα υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στη Ντόχα του Κατάρ.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1997, τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2005 και θα εξέπνεε στα τέλη του 2012, επιβάλλει στα συμμετέχοντα βιομηχανοποιημένα κράτη δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών αεριών που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την ανανέωση του Πρωτοκόλλου, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία και Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη αποχωρήσει από την «οικογένεια» του Κιότο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εξ αρχής αρνηθεί να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο, καθώς η συμφωνία δεν επέβαλε περιορισμό βιομηχανικών εκπομπών στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Πρωτόκολλο καλύπτει πλέον ανεπτυγμένες χώρες που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 15% παγκόσμιων εκπομπών αερίων που θεωρούνται υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πρόθεση των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη στη Ντόχα είναι να υιοθετήσουν, πιθανότατα εντός του 2015, μία ευρύτερη συνθήκη η οποία θα αφορά το σύνολο των κρατών και θα τεθεί σε ισχύ με τη λήξη του Πρωτοκόλλου το 2020.
Πηγή: skai.gr