Κλείσιμο

Αποτεφρωμένα επικίνδυνα τοξικά και μολυσματικά απόβλητα κοντά στο ΧΥΤΑ Φυλής

Μολυσματική βόμβα αποτεφρωμένων νοσοκομειακών αποβλήτων, πέντε χιλιάδων κυβικών μέτρων, σε πλαστικές σακούλες, εγκαταλελειμμένες σε αποθήκη που δεν πληρούσε κανένα απολύτως μέτρο ασφαλείας, κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής και δίπλα από εν λειτουργία θερμοκήπιο, εντόπισε κλιμάκιο της αστυνομίας περιβάλλοντος. Ευθύς, μόλις, εντοπίστηκε η αποθήκη, με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέως περιβάλλοντος, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και οι εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν στο σημείο, μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.gr, πρόκειται για αποτεφρωμένα επικίνδυνα τοξικά και μολυσματικά απόβλητα, καθώς και για ραδιενεργά υπολείμματα υλικών που χρησιμοποιούνται σε ακτινολογικά και λοιπά διαγνωστικά εργαστήρια νοσηλευτικών (κατά κύριο λόγο) μονάδων.

Τα μισά από αυτά, είναι εγκαταλελειμμένα στο σημείο, από την περίοδο 2002 – 2007, τότε που την ευθύνη λειτουργίας των εγκαταστάσεων είχε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμος και Κοινοτήτων Αττικής, με αποτέλεσμα, για τον εκπρόσωπο του ΕΣΔΚΝΑ, η εισαγγελέας να κρίνει ότι έχει παρέλθει διαδικασία του αυτοφώρου και πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της τακτικής δικασίμου.

Χώρος συγκέντρωσης των αποβλήτων ήταν αποθήκη ερείπιο, περίπου, πεντακόσια μέτρα από την είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής, δίπλα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, η οποία δεν πληρούσε κανένα από τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία, μέτρα ασφαλείας. Οι φωτο που ακολουθούν, είναι ενδεικτικές της κατάστασης, με τις σάπιες σακούλες (αφού η μισή ποσότητα των αποβλήτων βρίσκεται εκεί από το 2002), υγρά χυμένα στο έδαφος, χωρίς καμιά περίφραξη και πόρτα.

Πηγή: Δημήτρης Λάππας