Κρ. Αρσένης: Οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται κατά παρέκκλιση του περιβαλλοντικού πρωτοκόλλου

Οι σεισμικές έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και στην Κρήτη Κατά διεξάγονται κατά παρέκκλιση του διεθνούς περιβαλλοντικού πρωτοκόλλου και της ευρωπαϊκής νομοθεσία, σύμφωνα με το ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κρίτωνα Αρσένη.

Όπως λέει ο ευρωβουλευτής, ενώ προβλέπεται παρουσία τουλάχιστον επτά παρατηρητών κητωδών, στο νορβηγικό πλοίο που διεξάγει τις έρευνες υπάρχουν μόνο δύο.

Ο κ. Αρσένης τονίζει ότι η μη συστηματική παρακολούθηση της διέλευσης κητωδών από τα σημεία όπου διεξάγονται οι έρευνες, μπορεί να αποβεί μοιραία για τα δελφίνια και τις φάλαινες, ενώ πιθανολογεί ότι θα υπάρξουν και μαζικοί ξεβρασμοι κητωδών όπως συνέβη σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Κρίτων Αρσένης με κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να επιβληθεί στην Ελλάδα η τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προκείμενου να προστατευθούν δελφίνια και φάλαινες στα ελληνικά νερά

«Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιόνιου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες απ' ότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες ελλήνων ευρωβουλευτών» σχολίασε ο Γιάννης Μανιάτης γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Γιάννης Σιδέρης