THALATTA 2012: Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού οργανώνεται στην Σαντορίνη, στις 22-23 Σεπ 2012, το Συνέδριο THALATTA 2012: Βιώσιμη Θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές.

Το συνέδριο μέχρι σήμερα, έχει επίσης τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (Γαλάζιες Σημαίες) και διοργανώνεται με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Ο τουρισμός είναι η οικονομική ραχοκοκαλιά των παράκτιων περιοχών. Στην εποχή μας, περίπου 2,36 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται στον τομέα του παράκτιου τουρισμού, ποσοστό που αντιπροσωπεύει 1,1% της συνολικής απασχόλησης της Ευρ. Ένωσης. Περίπου το 51% της δυναμικότητας σε κλίνες σε ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη είναι συγκεντρωμένα σε παράκτιες περιοχές. Ενώ ο κλάδος της κρουαζιέρας αντιπροσωπεύει παραγωγικό τομέα με άμεσο κύκλο εργασιών ύψους € 14,5 δισ. € και δημιουργεί περίπου 150.000 θέσεις εργασίας.

Η θαλάσσια οικονομία είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης για εκείνους που ζουν στις νησιωτικές περιοχές καθώς οι περιοχές αυτές:

- Φιλοξενούν εκατοντάδες λιμάνια, μαρίνες και καταφύγια.
- Παρέχουν τις περισσότερες διόδους στον κόσμο για θαλάσσιες μεταφορές.
- Είναι χώροι αλιευτικής δράσης, που οι σύγχρονες επιδόσεις αμφισβητούνται

Σήμερα υπάρχουν σημάδια σοβαρής επιδείνωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και οι Νέοι Αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για ότι έχει σχέση με το μέλλον, ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Μεταξύ των σημείων προσοχής για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι: - Η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία. - Η κλιματική αλλαγή πιθανά να έχει σοβαρές οικονομικές & κοινωνικές συνέπειες. - Η υπέρ-αλίευση & υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών- Η εμφάνιση ειδών από θερμότερες θάλασσες και - Η καταστροφή του τοπικού κοινωνικού ιστού.

Το κλειδί για την επιτυχή δράση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη θαλάσσια στρατηγική για τις νησιωτικές περιοχές.

Το συνέδριο έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως φόρουμ για την παρουσίαση και την εποικοδομητική συζήτηση των εξελίξεων της τεχνολογίας, των πετυχημένων παραδειγμάτων και της τεχνογνωσίας, καθώς και άλλων ζητημάτων σχετικών με την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών-οικονομιών στα νησιά. Διοργανώνεται από την ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ Συνέδρια (thalatta@heliotopos.net).
Πηγή: skai.gr