Κλείσιμο

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην.... εξοικονόμηση ενέργειας

Πρώτη μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών βγήκε η Ελλάδα σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που διοργάνωσε το WWF Ελλάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με μια εκδήλωση απολογισμού και βράβευσης των Ελλήνων νικητών που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος εκδηλώσεων για το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και κινητοποίησε 8.393 νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης.

Η εθνική ομάδα της χώρας μας, με 2.845 συμμετοχές και μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 270kwh στον ηλεκτρισμό και 2.900kwh στη θέρμανση, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, η Αθήνα (35,7%) και η Θεσσαλονίκη (14,2%), ενώ το παρών έδωσαν πολίτες από συνολικά 29 νομούς της χώρας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μέση εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία πέτυχαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ήταν 5% στον ηλεκτρισμό και 4,7% στη θέρμανση, περίπου 433kwh και 3.662kwh αντίστοιχα. Με όρους μείωσης αποτυπώματος, κάθε νοικοκυριό συνέβαλε κατά μέσο όρο στην αποφυγή έκλυσης 421kg CO2.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δόθηκαν επίσης τα βραβεία στις 3 ελληνικές οικογένειες που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Ο πρώτος νικητής, Σταύρος Λέκκος, από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας, εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική αναβάθμισης της κατοικίας του, μείωσε την κατανάλωση ρεύματος κατά 27% ενώ η θέρμανση στο σπίτι του παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο της διάκρισής του, ο Εθνικός Πρωταθλητής θα λάβει ένα χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ και μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση του σπιτιού του.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου