Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Η αιολική ενέργεια ξεχωρίζει και...συμφέρει

Η αιολική ενέργεια καλύπτει το 3% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών και ανταγωνίζεται ευθέως την πυρηνική. Το 2011 επενδύθηκαν 50 δις ευρώ στον τομέα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας σημειώνει τα τελευταία χρόνια μια εκρηκτική άνθηση με ταχύτατους ρυθμούς, κερδίζοντας ένθερμους υποστηρικτές παγκοσμίως. Εξασφαλίζει ήδη το 20% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ισπανίας και της Δανίας και το 10% της Γερμανίας. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 20-25% μέχρι το 2020 στη Γερμανία, μετά το οριστικό κλείσιμο των πυρηνικών της σταθμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WWEΑ, πέρυσι τέθηκαν σε λειτουργία παγκοσμίως πολλές νέες μονάδες αιολικής ενέργειας αποδίδοντας περίπου 40 Γιγαβάτ (GW) ενέργειας ανά μονάδα παραγωγής. Με μία παγκόσμια απόδοση 237 GW, η συνολική απόδοση της αιολικής ενέργειας αντιστοιχεί περίπου σε αυτή που παράγουν 280 πυρηνικοί σταθμοί σε σύνολο 380 που υπάρχουν ανά τον κόσμο.

Συμφέρουσες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια

Η WWEA αναφέρει πως παρατηρείται αύξηση 20% ετησίως στην κατασκευή αιολικών γεννητριών ενώ συγχρόνως εκτιμά πως η ενεργειακή απόδοση των αιολικών σταθμών θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2020. Προς το παρόν, πρώτη δύναμη στον τομέα είναι η Κίνα, μολονότι καλύπτει προς το παρόν μόνο το 3% των αναγκών της με αιολική ενέργεια. Το 2011 οι μισές από τις γεννήτριες που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως ήταν κινεζικής προέλευσης.

Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια συν τοις άλλοις φαίνονται ιδιαίτερα συμφέρουσες πέραν του φιλικού προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους. Στην πραγματικότητα η αιολική αποτελεί την οικονομικότερη εναλλακτική μορφή ενέργειας. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της WWEA, Στέφαν Γκζένγκερ η τιμή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από αιολική κοστίζει 5-9 λεπτά. Στην Ευρώπη, η τιμή της ίδιας κιλοβατώρας προερχόμενης από την καύση άνθρακα ξεκινάει από 7λεπτά. Yψηλές είναι και οι τιμές που αντιστοιχούν στην ενεργειακή παραγωγή των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας.

Ανάγκη θέσπισης νομικού πλαισίου


Ωστόσο τα αριθμητικά στοιχεία που μαρτυρούν την οικονομική υπεροχή της αιολικής ενέργειας έναντι τόσο των συμβατικών ενεργειακών πηγών όσο και άλλων εναλλακτικών πηγών δεν αρκούν για να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις. Ο Στέφαν Γκζένγκερ υποστηρίζει πως είναι επιτακτική η πολιτική και νομοθετική στήριξη της αιολικής ενέργειας.

Είναι σημαντικό λοιπόν, σύμφωνα με την WWEΑ, να τεθεί ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει την τιμή αγοράς ρεύματος από ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αιολικών πάρκων από τις τράπεζες.
Πηγή: Gero Rueter/Δήμητρα Κυρανούδη Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος