Kλίμα και πετρελαϊκή βιομηχανία

Η Βραζιλία σχεδιάζει να επενδύσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή . Η κυβέρνηση της χώρας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του «Ταμείου για το Κλίμα» με σκοπό την προνομιακή δανειοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την περιβαλλοντική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες και επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ανάπτυξης της Βραζιλίας (BNDES) που διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια.

«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εκπλήρωσε το καθήκον της παρέχοντας στην πράξη τα απαραίτητα κονδύλια. Εναπόκειται πλέον στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη βιομηχανία να τα αξιοποιήσει επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον», δήλωσε η Κάρεν Σουασούνα υπεύθυνη του τομέα κλιματικής αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας.Τα ειδικά επενδυτικά δάνεια προορίζονται τόσο για ιδιώτες και επιχειρήσεις όσο και για δημόσιους φορείς. Τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και κυμαίνονται σε 2% ετησίως. Η ιδιαιτερότητα δε του συγκεκριμένου Ταμείου έγκειται στο ότι τα εν λόγω κονδύλια προέρχομαι από τα κέρδη που σημειώνει η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Από τα ορυκτά καύσιμα σε μια φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη


Το σημαντικό αυτό κονδύλιο συνδιαχειρίζονται προς τον παρόν τα εξής Υπουργεία: Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Επιστήμης και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ιζαμπέλα Τεξέιρα υπολογίζεται πως μέχρι το 2014 το Ταμείο θα έχει συγκεντρώσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη φέτος, το Υπουργείο προβλέπεται να έχει συγκεντρώσει περισσότερα από € 140 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι χρηματοδοτούμενους επιμέρους τομείς. Οι πρωτοβουλίες που ενθαρρύνονται ιδιαίτερα αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές και γενικά τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας. Το δάνειο για επενδύσεις όπως η αγορά σιδηροδρομικών οχημάτων έχει 25ετές διάστημα αποπληρωμής.

Μεταξύ των άλλων τομέων που υποστηρίζει το Ταμείο, συμπεριλαμβάνονται η αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμών καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, βιομάζα, υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια, χρήση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας και καταπολέμηση της ερημοποίησης). Ειδικά το βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας έχει υποστεί σοβαρές οικολογικές καταστροφές από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Αυξανόμενη χρηματοδότηση για οικολογικές τεχνολογίες

Ενώ η Βραζιλία εισέρχεται σε μια νέα εποχή καλπάζουσας ανάπτυξης, η απειλή της καταστροφής του περιβάλλοντος θέτει νέα δεδομένα για τις οικονομικές της επιλογές. Η βιομηχανία οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή τηρώντας ωστόσο αυστηρά οικολογικά στάνταρντς. Η Βραζιλία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο προστατευόμενα τροπικά δάση κι έχει έτσι δεσμευθεί ήδη από το 2010 στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ήδη πολλές βραζιλιάνικες αλλά και πολυεθνικές εταιρίες έχουν δεσμευθεί για μια βιώσιση ανάπτυξη. Η Τατιάνα Ντονάτο Τρεβιζάν του Ινστιτούτου «Ethos» αναφέρει: «Πολλές από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία διαθέτουν τμήματα που ασχολούνται ειδικά με κλιματικά θέματα επιδιώκοντας μια πολιτική χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θέτοντας εκουσίως στόχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Βέβαια η κρατική γραφειοκρατία εμποδίζει ακόμα ευρείες επενδύσεις σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. «Ενόψει του Μουντιάλ 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 η χώρα βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό. Ωστόσο λίγες είναι ακόμη οι περιπτώσεις επενδύσεων με οικολογικό προσανατολισμό», συνεχίζει η Τρεβιζάν ασκώντας κριτική στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Πηγή: Νadia Pontes, Julia Maas, Δήμητρα Κυρανούδη