ΣΟΣ Συνηγόρου του Πολίτη για Ασωπό

Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού ποταμού ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιώντας ότι τυχόν καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη θέσπιση ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, τον έλεγχο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ενημέρωση για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην αγροτική παραγωγή της περιοχής. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης αναφορών πολιτών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η ρύπανση στην περιοχή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημέρωση για την υλοποίηση των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού, περιορισμού της ρύπανσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, και πρότεινε:

α. Τη θέσπιση ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Η πρόταση λαμβάνει υπόψιν, μεταξύ άλλων, την Αρχή της Προφύλαξης, τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επικινδυνότητα του χρωμίου και δικαστική απόφαση που καθορίζει το όριο των 2 μg/lt..

β. Τον έλεγχο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που καθορίστηκαν το 2010. Ο Συνήγορος τόνισε, την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών αλλά και την τήρησή των περιβαλλοντικών .τους όρων και ζήτησε να διευκρινιστούν οι περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουν υπαχθεί στα πρότυπα,

γ. Ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής του Ασωπού, λαμβάνοντας υπόψη: i. την ανησυχία των πολιτών για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα ii. την απουσία θεσμοθετημένων ορίων iii. την υλοποίηση προγράμματος δειγματοληψιών και αναλύσεων σε τρόφιμα υπό το συντονισμό του ΕΦΕΤ.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου