Κλείσιμο

Πλατφόρμα του Ντέρμπαν: οδικός χάρτης συμβιβασμού για το κλίμα

Με μια συμβιβαστική συμφωνία σώθηκε από βέβαια αποτυχία και στην παράταση των εργασιών της η Παγκόσμια Διάσκεψη του Ντέρμπαν για την Κλιματική Αλλαγή. Προηγήθηκαν σκηνές απείρου κάλους μέσα στο κέντρο διασκέψεων με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και των Ινδιών να ερίζουν για το εύρος δεσμευτικότητας της συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ε.Ε. επιβλήθηκε
Οι Ινδοί επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι λιγότερο δεσμευτική, η υπουργός Περιβάλλοντος των Ινδιών, Ναταραγιάν, υποστήριξε ότι καταλογίζονται ευθύνες σε χώρες που δεν προκάλεσαν την κλιματική αλλαγή και ότι η χώρα της είναι όμηρος μιας τέτοιας κατάστασης. Τελικά η Ε.Ε, επιβλήθηκε και βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα σε ένα παιγνίδι λέξεων που ορίζει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει όρους με νομική ισχύ.

Αν η θετική έκβαση οφείλεται στην κόπωση των συνέδρων μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις 30 χωρών ή αν πρυτάνευσε η λογική μετά από τις απανωτές εκκλήσεις της προέδρου της Διάσκεψης και υπουργού Εξωτερικών της Ν. Αφρικής Μάιτε Κοάνα Μασαμπάνε, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. «Γνωρίζουμε όλοι», είπε Νοτιοαφρικανίδα υπουργός Εξωτερικών, «ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, Αλλά δεν θα πρέπει να κάνουμε την τελειότητα εχθρό του καλού και του εφικτού».

Οδικός χάρτης για το κλίμα
Η λεγόμενη Πλατφόρμα του Ντέρμπαν αποτελεί τον οδικό χάρτη για μια παγκόσμια πολιτική για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου και επιθυμητό αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς σε σχέση με το 1990. Ο οδικός αυτός χάρτης προβλέπει την παράταση ισχύος του Πρωτόκολλου του Κιότου και μετά την λήξη του που είναι του χρόνου. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να αποφασιστεί μια νέα συμφωνία για την προστασία του κλίματος, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες, ακόμη και τις ΗΠΑ και τις Ινδίες, και η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2020. Στην επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει το 2012 στο Κατάρ, θα οριστούν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, αλλά και από το πότε αυτά τα όρια θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται.

Ζωντανές οι ελπίδες

Το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε από την ευρωπαία επίτροπο Περιβάλλοντος Κόνι Χέντεγκαρντ ως ένα βήμα προς το εμπρός. Την ανακούφισή της εξέφρασε και η επικεφαλής της Γραμματείας για το κλίμα των ΗΕ Κριστιάνα Φιγκέρες. Αντίθετα με σκεπτικισμό αντέδρασε η Greenpeace. O επικεφαλής της στη Γερμανία Μάρτιν Κάιζερ ωστόσο, διέγνωσε κάποια θετικά σημεία. «Είναι ήδη επιτυχία, ότι η Κίνα και οι Ινδίες μαζί με τη Βραζιλία και τη Ν. Αφρική δείχνουν προθυμία να δεσμευτούν σε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα», τόνισε. «Ο κίνδυνος ωστόσο ότι στο τέλος οι ΗΠΑ θα αυτοεξαιρεθούν από τη νομική δεσμευτική ισχύ είναι μεγάλος».

Παρά τις ατέλειες και τις ασάφειες και με ορατό το ενδεχόμενο να αποτύγχανε ολοκληρωτικά η Διάσκεψη η συμβιβαστική φόρμουλα που βρέθηκε παρατείνει από τη μια τη διαδικασία σωτηρίας από τις κλιματολογικές καταστροφές, αλλά κράτα ζωντανές, έστω και από το θάλαμο της εντατικής, τις ελπίδες για την οριστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου, Σπύρος Μοσκόβου