Τεράστιο κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Τεράστιο είναι το κόστος από την Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια στοίχισε στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης ξεχωρίζουν τη Γερμανία και την Πολωνία ως τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ρυπαντές με βάση την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ακολουθούν Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία.

Στελέχη του οργανισμού αναφέρουν ότι περίπου το εν πέμπτο του κόστους της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη προέρχεται από εγκαταστάσεις στη Γερμανία, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς για να μειωθεί το κόστος.

Η ανάλυση δείχνει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και το πολύ υψηλό τίμημα που επιβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου