Κλείσιμο

Απόφαση δικαστηρίου για τη ρύπανση στη Μήλο

Ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή για κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου στην εταιρεία S&B, για την περιβαλλοντική ρύπανση της Μήλου από την απόρριψη υπέρλεπτων σωματιδίων περλίτη στην θάλασσα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχει περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδο.

Με 26 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ ο καθένας τιμωρήθηκαν οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Αθανάσιος Κεφάλας, Ευθύμιος Βιδάλης και Εμμανουήλ Τσοντάκης.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έως 18 μήνες και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους Άρη Χατζηπαρασκευά και Δούκα Ευσταθιάδη που είναι στελέχη της εταιρείας στις εγκαταστάσεις στη Μήλο.

Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών για τα οφθαλμολογικά προβλήματα που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια του περλίτη.

Κάτοικοι της Μήλου είχαν καταθέσει μήνυση στην εταιρεία για θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν δύο εγκαταστάσεις της στα Βούδια και στο Τσιγκράδο της Μήλου και πρόκληση της δημόσιας υγείας από αμέλεια. Η δίκη είχε ξεκινήσει προ δύο εβδομάδων, αλλά διεκόπη εν μέσω φάρσας για τοποθέτηση βόμβας.

Η απάντηση της S&B

«Με αίσθημα δικαίωσης δέχθηκε η κοινότητα της S&Β την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη που έληξε σήμερα στη Σύρο, σχετικά με κατηγορίες πρόκλησης βλαβών στην υγεία και περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Μήλο. Από την άλλη μεριά, μας προξενεί έκπληξη η καταδίκη των στελεχών μας, έστω και με αναστολή, για περιβαλλοντική υποβάθμιση και μάλιστα από μια αδειοδοτημένη πρακτική. Για το λόγο αυτό ασκήθηκε έφεση» δηλώνει από την πλευρά της η εταιρεία.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου