Άνω του 10% η μείωση των σκουπιδιών στην Αττική

Πάνω από 10% αναμένεται να είναι η μείωση των απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική to 2011, σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση θα μας επηρεάζει για πολλά ακόμη χρόνια, θα έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική χρονική υστέρηση στην παραγωγή απορριμμάτων κατά τουλάχιστον μια 15ετία, δηλαδή οι παραγόμενες ποσότητες του 2010 θα αναπαραχθούν στην Αττική μετά το 2025.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς δεν είναι απαραίτητα και για μεγάλα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων που σχεδιάζονται για την Αττικής.

Το 2015-2016, που θα είναι έτοιμα προς λειτουργία τα 4 μεγάλα έργα της Αττικής συνολικής δυναμικότητας 1.350.000 τόνους ετησίως, τα προς επεξεργασία απορρίμματα μπορεί να είναι της τάξης των 650.000 τόνων ετησίως με συνεχώς μειούμενο ρυθμό!!!! Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα της έναρξης λειτουργίας των 4 έργων του ΠΕΣΔΑ Αττικής θα λείπουν περίπου 700.000 τόνοι απορρίμματα και τα έργα θα υπολειτουργούν με κίνδυνο μάλιστα να πληρώνονται και ποινικές ρήτρες για μη παράδοση υλικού προς επεξεργασία στους αναδόχους των μονάδων.

Τα μέλη της οργάνωσης θεωρούν ότι λύση είναι η σταθερή αύξηση της ανακύκλωσης που θα επιτευχθεί με δύο τρόπους. Την επέκταση της λειτουργίας των υπαρχόντων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και την δημιουργία νέων Συστημάτων για έντυπο χαρτί, τα οργανικά υλικά, τα έπιπλα, τα επικίνδυνα οικιακά, το ρουχισμό και τα φάρμακα.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου