Κλείσιμο

Νέα ταφή απέτρεψαν αστυνομικοί στο Κοιμητήριο της Γλυφάδας

Δήμος και Μητρόπολη Γλυφάδας, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο, για την δημιουργία τετελεσμένων, στην περίπτωση του παράνομου νεκροταφείου, που, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, «έστησαν», εν μία νυκτί, στην Α’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, εκμεταλλευόμενοι την τριήμερη αργία του δεκαπενταύγουστου.

Το πρωί της Παρασκευής, επιχείρησαν την ταφή ενός νεκρού, κάτι που απετράπη, χάρη στην παρουσία των αστυνομικών, που φυλάσσουν τον χώρο σε εικοσιτετράωρη βάση, μετά από εντολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στην άμεση παρέμβαση των κατοίκων που αντιτίθενται στην λειτουργία του νεκροταφείου. Όπως, μάλιστα, καταγγέλλουν επικεφαλής της πομπής ήταν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, κ. Παύλος, ενώ ο νεκρός, σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες, δεν ήταν κάτοικος Γλυφάδας, αλλά από το Μαρούσι.

Υπενθυμίζεται, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει επιβάλλει διακοπή εργασιών, όπως και κάθε άλλης δραστηριότητας, καθιστώντας σαφές, ότι δεν θα επιτρέψει την λειτουργία του νεκροταφείου. Κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του δήμαρχου Γλυφάδας, Κωνσταντίνου Κόκκορη, όσο και του Μητροπολίτη, Παύλου.

Όπως έχουν καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τους οκτώ νεκρούς που ενταφιάστηκαν κατά το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου, μόνον ένας – δύο ήταν κάτοικοι Γλυφάδας.

Είχαμε, μάλιστα, θέσει, υπόψη του δήμαρχου, τις σχετικές καταγγελίες, χωρίς ωστόσο, να λάβουμε απάντηση. Όπως αρνήθηκε να απαντήσει και στις καταγγελίες ότι έχει ζητήσει από διάφορα, ανά την Αττική, Γραφεία Τελετών, να στείλουν νεκρούς που είναι καταγεγραμμένοι, ως αζήτητοι, για να τους ενταφιάσει στο, υπό δημιουργία, παράνομο νεκροταφείο, δωρεάν.

Όπως φαίνεται, Δήμος και Μητρόπολη Γλυφάδας είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν την λειτουργία του παράνομου νεκροταφείου. Γι΄ αυτό και η Πολιτεία πρέπει να δώσει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, βρίσκοντας χώρο για την δημιουργία νέου – νόμιμου νεκροταφείου, που θα πληρεί τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας και ταυτοχρόνως, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, για άμεσο κλείσιμο του παράνομου νεκροταφείου.

Πρέπει, επίσης, να δώσει λύση στο «καρκίνωμα» της Ναοδομίας, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, καταστρατηγώντας κάθε έννοια πολεοδομικής νομιμότητας.

Καταλήγοντας, να υπενθυμίσουμε, ότι, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, η περιοχή στην οποία επιχειρήθηκε η δημιουργία του νεκροταφείου:

- εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην ζώνη Α «απολύτου προστασίας της φύσης και των μνημείων» του Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011),

- εμπίπτει στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ - ν. 3937/2011, SPA-Οδηγία 79/409/ΕΟΚ όπως ισχύει) με τίτλο « Όρος Υμηττός» και κωδικόGR3000015 και ως εκ τούτου έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000,

- εμπίπτει στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ – ν. 3937/2011, Special Area of Conservation - Οδηγία 92/43/ΕΚ) με τίτλο « Υμηττός – Αισθητικό Δάσος Καισαριανής-Λίμνη Βουλιαγμένης» και κωδικό GR 3000006, καθώς, επίσης, ότι:

- η έκταση, εμβαδού 5.800 τμ, είναι δημόσια και σύμφωνα με το (11) σχετικό, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω εκχέρσωσης και ευρίσκεται εντός του περιγράμματος της ζώνης κήρυξης της με αρ. 5304/07-09-2009 απόφασης αναδάσωσης και,

- ο χώρος του υπό δημιουργία κοιμητηρίου φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί από επιχωμάτωση κοίτης ρέματος, όπως προκύπτει αφενός από το ανάγλυφο του εδάφους, αφετέρου από τα σχετικά διαγράμματα σε κλίμακα 1:10.000 που συνοδεύουν το από 16-6-2011 Π.Δ. (ΦΕΚ 187/Δ) «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων».

Και φυσικά, δεν υπάρχει καμιά από τις απαιτούμενες, για την δημιουργία νεκροταφείου, άδειες και εγκρίσεις:

- απόφαση δημοτικού συμβουλίου

- σύμφωνη γνώμη αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού,

- σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης Δασών

- υδρογεωτεχνική μελέτη,

- μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας

- ειδική τεχνική μελέτη

- απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το κοιμητήριο και την σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,

- έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου

- οικοδομική άδεια από τη Ναοδομία

- άδεια λειτουργίας κοιμητηρίου

- εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίου.

Για όλα αυτά, οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο, ακόμη και προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με ολέθριες, για την χώρα, συνέπειες.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας